Η ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών επικεντρώθηκε στις προκλήσεις του COVID-19

Η ετήσια συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών επικεντρώθηκε στις προκλήσεις του COVID-19

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (CBBH), Senad Softić, συμμετείχε μέσω ενός βίντεο συνδέσμου, στα έργα της 90ης τακτικής ετήσιας συνεδρίασης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, ανακοίνωσε η CBBH.

Φέτος, η BIS σηματοδοτεί 90 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της και η φετινή συνάντηση αφιερώθηκε, ως επί το πλείστον, στις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προκλήθηκε από τον ιό COVID-19, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο.

«Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν πλήρως τις μελλοντικές προκλήσεις, καθώς οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Οι περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις εκτείνονται πέρα ​​από την εντολή των κεντρικών τραπεζών. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιτρέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη, επομένως είναι απαραίτητη η υποστήριξη των δημοσιονομικών αρχών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο σημαντική από ποτέ», ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες από τη φετινή συνάντηση της BIS.

Η CBBH είναι μία από τις 62 κεντρικές τράπεζες – μέλη/μέτοχοι αυτού του ιδρύματος και οι ετήσιες συνεδριάσεις της Τράπεζας είναι μια ευκαιρία για εξέταση των ετήσιων και οικονομικών εκθέσεων της BIS.

Η BIS έχει διάφορους ρόλους, εκ των οποίων δύο είναι οι σημαντικότεροι – ο ένας είναι η ασφαλής επένδυση συναλλαγματικών αποθεμάτων των τραπεζών μελών και ο άλλος είναι η ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικονομικής συνεργασίας, ιδίως ο διάλογος μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες, η BIS είναι επίσης πράκτορας κεντρικών τραπεζών σε διεθνείς πράξεις πληρωμών και ως μέρος των δραστηριοτήτων του στον τομέα της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιεύει τακτικά αναλύσεις και δεδομένα που εξυπηρετούν τις τράπεζες-μέλη κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η CBBH είναι μέτοχος της BIS Basel από τον Δεκέμβριο του 1997, ενώ η BIS υπάρχει από το 1930, καθιστώντας την το παλαιότερο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο./ibna