Σερβία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές. 4 επιπλέον κόμματα διεκδικούν την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση

Σερβία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές. 4 επιπλέον κόμματα διεκδικούν την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση

Άνοιξαν οι κάλπες εκ νέου στη Σερβία από τις 07:00 το πρωί της 1ης Ιουλίου για τις επαναληπτικές εκλογές σε 234 εκλογικά τμήματα, που αποφάσισε η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας λόγω παρατυπιών που παρατηρήθηκαν στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές γίνονται σε συνέχεια των εκλογών της 21ης Ιουνίου για τις τοπικές συνελεύσεις αλλά και για το εθνικό Κοινοβούλιο, με τις κάλπες να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 20:00 (τοπική ώρα).

Σ’ αυτές τις επαναληπτικές εκλογές, συνολικά 202.924 ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα ψήφου, και το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν θα μπορούν αυτοί οι ψηφοφόροι να αλλάξουν την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα ήδη γνωστά αποτελέσματα και την κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρνει το Προοδευτικό Κόμμα με ηγέτη τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic στην πρώτη θέση έχοντας λάβει 60,68% και 189 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ivica Daci SPS-JS δεύτερο με 10,35% και 32 έδρες και τρίτο το SPS με 3,86% και 12 έδρες. Τα τρία αυτά κόμματα είναι τα μόνα που κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή.

Πέρα από τα τρία κόμματα στην Βουλή εισέρχονται και τέσσερα μειονοτικά κόμματα, το : SVM με 9 έδρες, το κόμμα του Muamer Zukorlic με 3 έδρες, το SDA Sandzak με 2 έδρες και η Εναλλακτική Δημοκρατική Αλβανία-Ενωμένη Κοιλάδα με 3 έδρες.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν οι επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν το εισιτήριο και σε άλλο ή άλλα κόμματα να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας, όπου το POKS που είναι πάρα πολύ κοντά στο απαιτούμενο όριο του 3% καθώς έλαβε στις εκλογές 2,63%. Πολύ κοντά βέβαια παραμένει και το DJB με 2,32%, το Κίνημα Broom με 2,25% και το SRS με 2,02%.

Θεωρητικά, όλα αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να φτάσουν στο κατώτατο όριο που απαιτείται για να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση καθώς επαρκούν αριθμητικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που έχουν σήμερα δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην βουλευτή και καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Dušan Pavlović, το POKS χρειάζεται περίπου 11.691 ψήφους, ενώ το SRS 29.358 ψήφους. Όσον αφορά το DJB χρειάζεται 21.468 ψήφους ενώ το Κίνημα Broom 23.698 ψήφους./ibna