Ελλάδα: Τον Saleh, που ζήτησε στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη από την Αίγυπτο, συναντά ο Δένδιας στο Τομπρούκ

Ελλάδα: Τον Saleh, που ζήτησε στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη από την Αίγυπτο, συναντά ο Δένδιας στο Τομπρούκ

Στη Λιβύη ταξιδεύει εσπευσμένα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών την Τετάρτη 1 Ιουλίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Aquila Saleh.

Ο Aquila Saleh, που όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές αρχές είναι τακτικός συνομιλητής της Ελλάδας, σε συνέντευξη του πριν από λίγες μέρες στο Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής, κάλεσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi, να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ασφάλεια στη Λιβύη και την Αίγυπτο.

«Μια τέτοια ενέργεια θα είναι νόμιμη αυτοάμυνα εάν οι τρομοκράτες και οι ένοπλες πολιτοφυλακές διέσχιζαν την κόκκινη γραμμή για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος Sisi κατά την τελευταία του ομιλία», εξήγησε ο Saleh.

Μετά την λάθος επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί στον εμφύλιο της Λιβύης παίρνοντας το μέρος του Khalifa Haftar, τον οποίο φιλοξένησε στην Ελλάδα, η εμπλοκή της Ελλάδας με ένα αμφιλεγόμενο μέλος της λιβυκής πολιτικής σκηνής, που ζητάει στρατιωτική παρέμβαση από ξένη χώρα, μάλλον δεν είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή για την ελληνική διπλωματία.

Πάντως ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η επίσκεψη εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες Ελλάδας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, μακριά από ξένες παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και που αγνοούν παράλληλα τα συμφέροντα του λιβυκού λαού./ibna