Βουλγαρία: Οι βουλευτές αρνούνται και πάλι να φορέσουν μάσκες

Βουλγαρία: Οι βουλευτές αρνούνται και πάλι να φορέσουν μάσκες

Για άλλη μια φορά, η κοινοβουλευτική σύνοδος ξεκίνησε με έντονες διαφωνίες σχετικά με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σήμερα, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Tsveta Karayancheva προέτρεψε και πάλι τους βουλευτές να βάλουν μάσκες προσώπου, όπως απαιτείται από την εντολή του Υπουργού Υγείας, και μάλιστα υπενθύμισε ότι οι κοσμήτορες είχαν παράσχει επιπλέον ποσότητες μασκών στους βουλευτές εάν κατά λάθος ξεχνούσαν τις δικές τους. Ωστόσο, βουλευτές χωρίς μάσκες παρατηρήθηκαν ξανά στην αίθουσα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Ενωμένων Πατριωτών Slavtso Atanasov ζήτησε από την Πρόεδρο να «λάβει μέτρα» εναντίον των δύο από τους συναδέλφους του, οι οποίοι σαφώς δεν ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν, αναφερόμενος στον Pavel Shopov της Ατάκα και τον Alexandar Paunov του BSP.

«Όλοι πρέπει να φορούμε μάσκες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ξεκινά η συνάντηση κάθε πρωί με κάποιον που βγαίνει από αυτό το βήμα και μετράει τους συναδέλφους που δεν έχουν μάσκες. Υπάρχει η περιφερειακή επιθεώρηση υγείας (RHI) για αυτό το έργο, το οποίο παρακολουθεί αυστηρά και δημιουργεί τις απαραίτητες πράξεις. Δεν είναι δική σας δουλειά να ανακοινώνετε συνεχώς ποιος βουλευτής είναι χωρίς μάσκα», αντιτάχθηκε ο Georgi Svilenski από την αριστερά.

«Εκτός από τη σημασία του έργου που κάνουμε εδώ, η υγεία των βουλευτών και των ανθρώπων που συναντούν στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι επίσης σημαντική. Κύριε Paunov και κύριε Shopov, παρακαλώ φορέστε τις μάσκες σας» είπε η Tsveta Karayancheva καλώντας για τρίτη φορά τους βουλευτές που δεν συμμορφώνονταν,  απειλώντας να επικοινωνήσει με τις υγειονομικές αρχές.

Ο Alexandar Paunov από την αντιπολίτευση όχι μόνο δεν φόρεσε τη μάσκα του, αλλά ζήτησε επίσης να επιβληθεί πρόστιμο στην ηγεσία του κοινοβουλίου επειδή δεν κρατούσε την απαιτούμενη απόσταση άνω του μισού μέτρου, σύμφωνα με την εντολή του Ananiev. Σύμφωνα με τον Paunov, το νομοθετικό όργανο, (σ.σ. Εθνοσυνέλευση) δεν εμπίπτει καν στην κατηγορία των δημόσιων χώρων, καθώς διαθέτει ελεγχόμενο καθεστώς πρόσβασης στο κτίριο.

«Εάν έρθει η RHI και μας επιβάλλει πρόστιμο, θα κάνουμε έφεση στο δικαστήριο», απάντησε ο βουλευτής, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν συνάδει με Κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας./ibna