Βόρεια Μακεδονία: Εκτός λίστας ΕΕ καθώς δεν πληροί τα επιδημιολογικά κριτήρια

Βόρεια Μακεδονία: Εκτός λίστας ΕΕ καθώς δεν πληροί τα επιδημιολογικά κριτήρια

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε χτες μέσα σε 24 ώρες, 126 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου ενός νεογέννητου και της μητέρας του. Λόγω του αυξημένου αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά τις τελευταίες μέρες, η χώρα δεν πληροί τα επιδημιολογικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της παραμένουν κλειστά για την Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια της για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, παρόλο που άνοιξε από την 1η Ιουλίου το συνοριακό σημείο διέλευσης των Ευζώνων. Η διέλευση από τους Ευζώνους, σύμφωνα με την απόφαση γίνεται για ουσιαστικούς λόγους, δηλαδή για μέλη των οικογενειών ευρωπαίων πολιτών που απασχολούνται στην υγειονομική περίθαλψη, άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εποχικούς εργαζομένους στον αγροτικό τομέα, εργαζόμενοι στις μεταφορές, διπλωμάτες, διεθνές στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ταξιδιώτες διέλευσης, ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για οικογενειακούς λόγους και φοιτητές. Η απόφαση θα αναθεωρηθεί σε 15 μέρες, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν στη Βόρεια Μακεδονία με τον COVID-19 από την αρχή της πανδημίας είναι πλέον 6.344, από τους οποίους οι 2.475 έχουν αναρρώσει, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 302 θάνατοι. Οι ενεργές περιπτώσεις στη χώρα είναι 3.557.

Ο Δήμαρχος του Gostivar και ο Πρόεδρος του Προσωπικού Κρίσεων του Δήμου Arben Taravari αναμένει ότι η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα θα επιδεινωθεί μετά τις εκλογές, επικαλούμενος τη μη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Η εντύπωση μου είναι και, δυστυχώς, μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι σχεδόν κανείς δεν τηρεί τα πρωτόκολλα. Προσωπικά και στο κόμμα όπου είμαι μέλος, σεβόμαστε και διατηρούμε την καθορισμένη απόσταση μεταξύ των καρεκλών, αλλά και πάλι υπάρχει ομάδες ανθρώπων που δε το τηρούν, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει όχι μόνο στο Gostivar, αλλά και παντού στη χώρα. Η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα δώσει αποτελέσματα σε ένα μήνα, δήλωσε ο Taravari χθες./ibna