Κροατία: Άνοιγμα των συνόρων για τους πολίτες της Β-Ε, παρά τις συστάσεις της ΕΕ

Κροατία: Άνοιγμα των συνόρων για τους πολίτες της Β-Ε, παρά τις συστάσεις της ΕΕ

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Όπως επιβεβαίωσαν οι Βρυξέλλες, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δε βρίσκεται στη λίστα, καθώς δεν πληροί τα βασικά κριτήρια σχετικά με τον αριθμό των λοιμώξεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Κροατία αποτελεί μέλος της ΕΕ, η χώρα αποφάσισε να προσθέσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη λίστα. Οι πολίτες της Β-Ε αποτελούν σημαντικό πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κροατία, καθώς παράγουν σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών στη Δαλματία κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Για δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων διαμαρτύρονταν ότι οι “Βόσνιοι” είναι φειδωλοί κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και τρώνε μόνο το φθηνότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα, προσπάθησαν απεγνωσμένα να φέρουν τουρίστες από τη Δύση για να αντικαταστήσουν τους τουρίστες της Β-Ε.
Τώρα, “στα χρόνια του κορωνοϊού”, οι παραλίες στη Δαλματία είναι σχεδόν άδεια, αναγκάζοντάς τους να στραφούν στους πολίτες της Β-Ε ώστε να έρθουν και να σώσουν ό,τι σώζεται. Για πολλούς κατοίκους στα μικρά χωριά της Δαλματίας, ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος και χωρίς καλεσμένους, θα αναγκαστούν να κηρύξουν πτώχευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Davor Božinović δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρχαν λιγότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού από τη Σερβία, με την απόφαση να είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Κροατίας.

Ο Božinoviž, ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό δεν αποτελεί πολιτική απόφαση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, αλλά μάλλον προς το συμφέρον της κροατικής οικονομίας.

“Δεν αναμένουμε να προκύψουν πρόσθετα προβλήματα από το άνοιγμα των συνόρων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα από τη Σερβία από ό,τι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, δήλωσε ο Božinoviž. Είκοσι πέντε περιπτώσεις εισήχθησαν από τη Σερβία και μόνο οκτώ από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι Αρχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολόγων, έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα hotspot είναι υπό έλεγχο στην Κροατία. Δεν είναι απροσδόκητο ότι ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές της Κροατίας, όπως αυξάνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι τα κλινικά δεδομένα είναι καλύτερα, οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι υπερφορτωμένες, νομίζω ότι μόνο ένας αναπνευστήρας χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή”, είπε.

Ο Božinović επανέλαβε ότι, επί του παρόντος, λαμβάνονται αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως του τουρισμού. Είπε ότι είχε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο τις συστάσεις και ότι αυτή είναι «μια προπαρασκευαστική περίοδος για το φθινόπωρο, όπου συνήθως προκύπτουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα». /ibna