Β-Ε: Ξεκινά ο εκμοντερνισμός του γερανού στο Λιμάνι του Brčko

Β-Ε: Ξεκινά ο εκμοντερνισμός του γερανού στο Λιμάνι του Brčko

Ο κύριος αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος και Επόπτης της Επαρχίας του Brčko Michael Scanlan συναντήθηκε χθες στο Brčko με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, Σινιά Μίλι και Άντο Ντομί, με τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Συνέλευσης και τον Αντιπρόεδρο, Esed Kadrić και Ivo Filipović αντίστοιχα, καθώς και με τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου «STUDEN & CO Holding» Ilija Studen, την αναπληρώτρια διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου διαχείρισης δημόσιας ιδιοκτησίας Jelena Duvnjak, τον αναπληρωτής διευθυντή του λιμένα Brčko Alija Osmanbašić, και το διευθυντή του κέντρου νεολαίας «Vermont» Damir Radenković.

«Ο επόπτης καλωσορίζει την ένταξη του Brčko στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο συνιδρυτικό UNDP για να μετασκευάσει τα 187 δημόσια κτίρια του Brčko, ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά. Αυτό θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στην κοινότητα, ενώ θα οδηγήσει επίσης σε χαμηλότερες χρεώσεις κοινής ωφέλειας που θα ελευθερώσουν δημόσια κεφάλαια για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών της Περιφέρειας. Εάν οι αρχές υποβάλουν τη σχετική αξιολόγηση έως τον Ιούλιο και χρησιμοποιήσουν το δημοσιονομικό ισοσκελισμό με σύνεση, η μετασκευή δύο δημόσιων κτιρίων μπορεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο», ανακοίνωσε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου.

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο έργο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του γερανού στο λιμάνι Brčko, καθώς και για τη βελτιστοποίηση της οδικής και σιδηροδρομικής πρόσβασης στο λιμάνι. Το έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΤΑΑ και την ΕΕ, θα αποφέρει στοχευμένα οφέλη στην τοπική κοινότητα και σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσθεσε ο επόπτης. Οι εργασίες ανακαίνισης στο λιμάνι θα είναι ορατές τον Σεπτέμβριο.

«Εάν η κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα, τον Σεπτέμβριο οι κάτοικοι του Brčko θα δουν επίσης να ξεκινούν εργασίες στην επιχειρηματική ζώνη του Brod. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δημόσιας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας μεταξύ Brčko και «Studen & Co Holding» για την ανάδειξη της Περιφέρειας ως ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, εξασφαλίζοντας διαφανείς διαδικασίες αδειοδότησης, δημόσια διοίκηση και ποιοτικές υποδομές».

«Ωστόσο, καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν εξασφαλίζει από μόνη της την ευημερία της περιοχής Brčko. Η ευημερία απαιτεί ταχεία πρόοδο σε όλους τους τομείς σχετικά με πρωτοβουλίες που προωθούν τη χρηστή διακυβέρνηση, την ανάπτυξη υποδομών και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, θα δούμε αν αυτό θα συμβεί, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου νομοθεσίας τα οποια ο Πρέσβης του ΟΑΣΕ Kavalec και εγώ αναφέραμε στα αντίστοιχα δελτία τύπου μας νωρίτερα αυτό το μήνα. Θα επισκέπτομαι την Περιφέρεια κάθε δύο εβδομάδες για να αξιολογώ την πρόοδο αυτών των πρωτοβουλιών», προσέθεσε ο επόπτης.

Στο μέλλον, ο επόπτης σημείωσε ότι «οι κυβερνητικοί θεσμοί κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους από τον λαό με βάση την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στις εκλογές και στους νόμους που κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους για τη διακυβέρνηση της κοινότητας. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή του Brčko». /ibna