Σλοβενία: Συλλήψεις και παραιτήσεις στην Κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο με τους αναπνευστήρες

Σλοβενία: Συλλήψεις και παραιτήσεις στην Κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο με τους αναπνευστήρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs παραιτήθηκε, ύστερα από καταγγελίες σχετικά με τη εμπλοκή του σε ύποπτη αγορά αναπνευστήρων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παραίτησή του επιβεβαιώθηκε σε συνέντευξη τύπου.

Ο Hojs ανακοίνωσε στο Twitter ότι η επιστολή της παραίτησής του έχει υποβληθεί στον πρωθυπουργό Janez Janša, προσθέτοντας ότι έχει επίσης ενημερώσει τον Janša σχετικά με τη υποβολή και αποδοχή της παραίτησης του αστυνομικού Επιτρόπου, Anton Travner.

Ο Hojs επεσήμανε ότι παραιτείται, επειδή οι εξουσίες του ως υπουργού της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία δεν του επιτρέπουν να εργάζεται αποτελεσματικά για την αποπολιτικοποίηση και τη αναμόρφωση της αστυνομικής δύναμης.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση RTV Slovenija μεταδίδει ότι ο Jansa αποδέχθηκε την παραίτηση του Hojs.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Εισαγγελία της Σλοβενίας ξεκίνησε έρευνες σε σπίτια σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του υπουργού Οικονομίας Zdravko Počivalšek, στο πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας για συμφωνίες αξίας οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για ιατρικές αναπνευστικές συσκευές που υπογράφηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής εταιρείας Geneplanet, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν τα νοσοκομεία στη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό.

Η εφημερίδα ειδήσεων Delo παραθέτει τη δήλωση του Hojs κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, κατά την οποία ανέφερε ότι οι έρευνες σε σπίτια είχαν πολιτικά κίνητρα και ως εκ τούτου αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για αυτές, υποβάλλοντας την παραίτησή του.

Ορισμένα σλοβένικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομίας, Zdravko Počivalšek, συνελήφθη λόγω υπεξαίρεσης στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Εγκληματικοί ανακριτές από τη Σλοβενική Αστυνομική Υπηρεσία (NPU) διεξάγουν έρευνες σε διαφορές προμηθειών. Εγκαταστάσεις σε 11 διευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Αποθεματικών Εμπορευμάτων και του Υπουργείου Οικονομίας, αναμένεται να ελεγχθούν μέχρι το τέλος της ημέρας. Διερευνάται μια σύμβαση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για την παράδοση ιατρικών αναπνευστικών συσκευών που συνήφθη μέσω της Geneplanet.

Σύμφωνα με την πύλη Necenzurisano, οι Počivalšek και Andrej Potočnik, μέλος του κόμματος του Počivalšek και πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας, θεωρούνται ύποπτοι, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε συμφωνίες με προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι διέπραξαν αδικήματα που φέρεται να προκάλεσαν σημαντική ζημία στα δημόσια οικονομικά. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης κυμαινόμενες από ένα έως οκτώ έτη.

Η ποινική έρευνα με επικεφαλής την Ειδική Κρατική Εισαγγελία ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, μετά από σχετικό ρεπορτάζ στην εκπομπή Tarča στην τηλεόραση της Σλοβενίας. Προβλήθηκε μια ηχογράφηση, στην οποία ο υπουργός Počivalšek φαίνεται να απαιτεί από τους υπαλλήλους του Ινστιτούτου να μεταφέρουν οκτώ εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό της Geneplanet εκ των προτέρων. /ibna