Μαυροβούνιο: Έχουν εκδοθεί 41 εντάλματα για συνεχή παρακολούθηση φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων

Μαυροβούνιο: Έχουν εκδοθεί 41 εντάλματα για συνεχή παρακολούθηση φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων

Ο βοηθός διευθυντής του αστυνομικού τμήματος για τον τομέα της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Μαυροβουνίου, Dejan Đurović, δήλωσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, έχουν εκδοθεί συνολικά 41 εντάλματα για συνεχή παρακολούθηση φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων και 511 υποθέσεις έχουν ανοίξει.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Pobjeda, επεσήμανε ότι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς εταιρειών και πολιτών είχαν μπλοκαριστεί για 72 ώρες.

Ο Đurović τόνισε ότι ο τομέας μου που μεταφέρθηκε και εμπίπτει στην αρμοδιότητα του αστυνομικού τμήματος έχει τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης συναλλαγών που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες.

Το ξέπλυμα χρημάτων ως ποινικό αδίκημα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί. Η ουσία της απόδειξής του, σύμφωνα με τον Đurović, δεν είναι μόνο η διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία δεν έχει νόμιμη προέλευση, αλλά και στην παροχή αποδείξεων ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζεται η προσπάθεια τροποποίησης των ορισμών της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως ποινικού αδικήματος.

Σύμφωνα με το νόμο, οι τράπεζες και άλλα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι διοργανωτές τυχερών παιχνιδιών, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι πάροχοι πληρωμών, οι ταχυδρομικές, επενδυτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες υποχρεούνται να υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ.

Απαιτείται επίσης να υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με κάθε άλλη δραστηριότητα ανεξάρτητα από το εν λόγω ποσό.

Στη συνέχεια, ο τομέας αναλύει και ελέγχει τις ροές χρημάτων μέσω της διαθέσιμης βάσης δεδομένων.

Σε σύγκριση με το 2018, είναι εμφανής μια αύξηση του ποσού των αναφερόμενων ύποπτων συναλλαγών και ανοιχτών υποθέσεων.

Ο Đurović προσθέτει ότι το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας αυτού του κλάδου της αστυνομίας υπήρξαν καλά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι βρέθηκαν μοτίβα στην κάλυψη της προέλευσης του χρήματος.

«Οι περισσότερες από αυτές τις τυπολογίες χρησιμοποιούν τράπεζες και τραπεζικές συναλλαγές για να καλύψουν την προέλευση του χρήματος μέσω μεγάλου αριθμού μεταφορών μέσω πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε ο Đurović.

Πρόσθεσε ότι χρήματα είχαν μπλοκαριστεί σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής λόγω πλασματικών τιμολογίων εταιρειών στο MNE.

Ο Đurović τονίζει ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με πληρωμές, μειώνουν τα κέρδη τους και αυξάνουν πλασματικά τα έξοδα με βάση πλασματικές επιχειρηματικές σχέσεις. Στη συνέχεια μεταβιβάζουν το καθήκον καταβολής ΦΠΑ στην εταιρεία που πληρώνουν τα χρήματα.

Ο Đurović επεσήμανε ότι ο κλάδος αυτός έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και στα μέλη τους.

Ο στόχος είναι να αποτραπεί κάθε μέλος από το να κατέχει ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που παράγονται παράνομα./ibna