Ελλάδα: Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συζήτησαν στην Τύνιδα Δένδιας-Erray

Ελλάδα: Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων συζήτησαν στην Τύνιδα Δένδιας-Erray

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, o Υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Noureddine Erray υποδέχθηκε στα κεντρικά γραφεία τον υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη χώρα στο πλαίσιο της υποστήριξης της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ Τυνησίας και Ελλάδας, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, ιδίως στον οικονομικό τομέα, υπό το φως των πολλά υποσχόμενων ευκαιριών συνεργασίας που υπάρχουν και στις δύο χώρες σε πολλούς τομείς.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί φέτος η διεξαγωγή των διμερών επαφών, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της ενδέκατης συνόδου της Μικτής Επιτροπής Τυνησίας-Ελλάδας, ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός συνεργασίας ώστε να συζητηθούν τρόποι διαφοροποίησης των πλαισίων διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι δύο υπουργοί συνέστησαν επίσης την καλή προετοιμασία για τη διεξαγωγή της τέταρτης συνόδου πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να είναι κατάλληλα διαμορφωμένη προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτικών διαβουλεύσεων, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού και των  οικονομικών και αναπτυξιακών προκλήσεων που επιβάλλονται στο παρόν και το μέλλον των λαών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή, ειδικά για την κρίση της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τόσο της Τυνησίας όσο και της Ελλάδας για τον ειρηνικό συμβιβασμό μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στη Λιβύη και στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ενότητας της Λιβύης και της ασφάλειας και της ευημερίας του αδελφού λαού της, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τυνησίας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης την επιθυμία τους να συνεργαστούν για την υποστήριξη των προσπαθειών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωμεσογειακό χώρο και στην επίτευξη ευημερίας για τους λαούς της περιοχής.

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν την διμερή Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Μεταφορές, η οποία στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και την ανάπτυξη της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογο του έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied./ibna