Σλοβενία: H Διεθνής Αμνηστία της Σλοβενίας ​​επικρίνει την αστυνομία

Σλοβενία: H Διεθνής Αμνηστία της Σλοβενίας ​​επικρίνει την αστυνομία

Η Διεθνής Αμνηστία (ΑΙ) της Σλοβενίας σχολίασε το ζήτημα με την απαίτηση της αστυνομίας από διαδηλωτές να δείξουν ταυτότητες, να σταματήσουν πιθανούς διαδηλωτές στο δρόμο και να περιορίσουν την πρόσβαση στην πλατεία Δημοκρατίας της Λιουμπλιάνα, λέγοντας ότι η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα έχουν απειληθεί.

«Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και η οργάνωσή τους είναι δικαιώματα, όχι προνόμιο. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων δεν απαιτεί άδεια από το κράτος», ανέφερε ο διευθυντής της Nataša Posel σε πρόσφατο δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τον Posel, η έναρξη διαδικασίας εναντίον διαδηλωτών που εμφανίζουν συνθήματα που δεν υπονοούν διακρίσεις, εχθρότητα ή βία εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Σημείωσε ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα όριζε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας για να συμβεί αυτό.

«Η πρόθεση υποκίνησης βίας κατά του πρωθυπουργού δεν μπορεί να εντοπιστεί σε τέτοια μηνύματα», δήλωσε ο Posel σε μια πιθανή αναφορά στα συνθήματα “Death to Janšism” για το οποίο η αστυνομία έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον οκτώ ατόμων.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Σλοβενίας είπε πως είναι πιθαν΄΄ον κάποιοι να εκλάβουν τέτοια συνθήματα ως προσβλητικά, αλλά πρόσθεσε ότι η ελευθερία του λόγου προστατεύει τέτοιες μορφές πολιτικής έκφρασης.

Η οργάνωση ανησυχεί επίσης για τη διακοπή και την ταυτοποίηση ατόμων από την αστυνομία, καθώς φέρεται να κατευθύνονταν σε διαμαρτυρία στη Λιουμπλιάνα στις 19 Ιουνίου.

Πιστεύει ότι πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ότι η αστυνομία πρέπει να «αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μέτρα εκφοβισμού ή παρενόχλησης ατόμων που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ειρηνική συγκέντρωση».

Η Διεθνής Αμνηστία της Σλοβενίας αξιολόγησε επίσης ότι οι αρχές εμπόδισαν την πρόσβαση στην Πλατεία Δημοκρατίας, ως συμβολικό και πρακτικό τόπο διαμαρτυριών από την πλευρά των αντι-επιδημιολογικών μέτρων, χωρίς συγκεκριμένο λόγο./ibna