BiH: Το Neum είναι δίπλα στη θάλασσα, έτσι δεν είναι;

BiH: Το Neum είναι δίπλα στη θάλασσα, έτσι δεν είναι;

Μετά την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει την ελεύθερη είσοδο πολιτών της Β-Ε στην επικράτειά της λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, πολλοί Βόσνιοι άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στη Neum, τη μοναδική πόλη της Β-Ε στην ακτή της Αδριατικής.

Ναι, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μία χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς έχει 24 χιλιόμετρα ακτών στον κόλπο Pelješac. Στην πραγματικότητα, είναι μία στενή λωρίδα θάλασσας και οι επισκέπτες, αστειευόμενοι, συχνά λένε ότι πρέπει να κολυμπήσει κανείς αργά και προσεκτικά γιατί αλλιώς κινδυνεύει να περάσουν στην Κροατία. Τα νερά είναι ρηχά, η παραλία είναι με πέτρες, η ανοιχτή θάλασσα δεν είναι ορατή, αλλά το νερό είναι αλμυρό που σημαίνει ότι βρίσκεστε στην ακτή της Αδριατικής.

Αυτός ο διάδρομος έχει μια ασυνήθιστη ιστορία και πολλοί ρωτούν πώς και δεν είναι μέρος της Κροατίας. Δηλαδή, το Neum βρίσκεται μεταξύ της κροατικής πόλης Ντουμπρόβνικ και του υπόλοιπου κράτους. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλει κάποιος να ταξιδέψετε από το Σπλιτ ή οποιαδήποτε άλλη πόλη της Κροατίας στο Ντουμπρόβνικ, πρέπει να περάσει δύο φορές τα σύνορα. Σύμφωνα με μια διακρατική συμφωνία, οι Κροάτες πολίτες επιτρέπεται να διασχίζουν μόνο με τους, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο. Γι’ αυτό η Κροατία αποφάσισε να κατασκευάσει τη γέφυρα Pelješac, αλλά αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Ragusa (ή Dubrovačka Republika, η ελεύθερη περιοχή) ήταν σε πόλεμο με τη Δημοκρατία της Βενετίας που κατείχε τη Δαλματία. Προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία που ονομάζεται Συνθήκη του Κάρλοβατς (1699), με την οποία το Neum και 24 χιλιόμετρα ακτών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως «ζώνη ασφαλείας». Αργότερα, όταν η Ragusa έχασε την ανεξαρτησία της και η Βενετία έγινε μια συνηθισμένη πόλη στην Ιταλία, χωρίς τα εδάφη που κατείχε ως Δημοκρατία της Βενετίας, οι Οθωμανοί αρνήθηκαν να αποσυρθούν από την πόλη και αργότερα έγινε αναπόσπαστο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Neum δεν ήταν ένα διάσημο μέρος για διακοπές, έως ότου ο Τύπος, στα τέλη του ’80, αποκάλυψε ότι πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν μεγάλα σπίτια το Σαββατοκύριακο εκεί. Έγινε μεγάλο θέμα εκείνη την εποχή, αλλά παρέμεινε άλυτο λόγω του γεγονότος ότι ξέσπασε πόλεμος στη Β-Ε. Μετά τον πόλεμο και πριν από την «εποχή του κορωνοϊού» το Neum είχε τους τακτικούς του επισκέπτες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Β-Ε περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κροατία.

«Ένας τυχαίος Κινέζος έφαγε μια νυχτερίδα και το Neum έγινε ελίτ προορισμός», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter, αναφερόμενος στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στο στενό δρόμο μέσα από το χωριό Svitava, ο μόνος δρόμος προς το Neum που διέρχεται από το έδαφος της Β-Ε. Παρατηρήθηκε ουρά αυτοκινήτων το σαββατοκύριακο σε αυτόν τον δρόμο καθώς οι πολίτες της Β-Ε προσπαθούσαν να φτάσουν στην ακτή της Αδριατικής. Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ της Β-Ε και των κροατικών αρχών για να καθοριστεί εάν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιείται το ταξίδι στο Neum περνώντας από τις κροατικές πόλεις Metković και Ploče. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι πολίτες της Β-Ε που εισέρχονται στην Κροατία πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα, εκτός εάν πηγαίνουν σε άλλη χώρα. Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις, η απόφαση ήταν θετική, αλλά απαγορεύεται στους ταξιδιώτες να σταματήσουν στο έδαφος της Κροατίας.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε, Bisera Turković, δήλωσε ότι δεν θα προτείνει αμοιβαία μέτρα για τους Κροάτες πολίτες, προσθέτοντας ότι αναμένει «μαλακώσει η στάση της ΕΕ» την προσεχή περίοδο. Είναι γεγονός είναι ότι η Β-Ε έχει μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από κορωνοϊό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στη Σερβία, για την οποία όμως η ΕΕ δεν απαγόρευσε την είσοδο σε Σέρβους πολίτες. Πολλοί στη Β-Ε θεωρούν ότι η απαγόρευση έχει επιβληθεί περισσότερο για πολιτικούς παρά ιατρικούς λόγους.

Έως ότου η ΕΕ αλλάξει την απόφασή της, το Neum θα είναι το Μόντε Κάρλο της Β-Ε. Το νερό εξάλλου εκεί είναι τόσο αλμυρό όσο στο Makarska./ibna