Βουλγαρία: Τηλεδιάσκεψη Borissov-Michel

Βουλγαρία: Τηλεδιάσκεψη Borissov-Michel

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης ως απάντηση στην υγειονομική κρίση του COVID-19 και στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που θα είναι και τα κύρια θέματα στην πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επεσήμανε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαΐου είναι εξαιρετικά ισορροπημένη, δεδομένου των σοβαρών προκλήσεων που θέτει η πανδημία του COVID-19.

Ο Borissov εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη σύνοδο στις 17 και 18 Ιουλίου θα είναι ισορροπημένη και θα λαμβάνει υπόψη την αρχική θέση των οικονομιών κάθε κράτους μέλους, καθώς και τη δύναμη της αντίδρασης σε κρίσεις.

«Είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία να διατηρηθεί η Συνοχή και οι Κοινή Αγροτική Πολιτική στα επίπεδα της τρέχουσας πρότασης», δήλωσε ο Borissov στον Charles Michel.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπενθύμισε ότι οι παραδοσιακές δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ισορρόπηση των κοινών ευρωπαϊκών προτύπων σε όλα τα κράτη μέλη και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Borissov αναγνώρισε επίσης ως θετική την επαρκή χρηματοδότηση σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, το οποίο συμπίπτει με την θέση του πρωθυπουργού για τη βασική σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Boyko Borissov πρόσθεσε ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ πρέπει να είναι πιο ευέλικτο προκειμένου να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, είναι καλό να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παρέχει το Ταμείο κεφάλαια για την προώθηση και ανάπτυξη της πράσινης ενεργειακής ικανότητας σε περιοχές όπου η ενεργειακή ικανότητα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. «Όταν γίνει αυτό, περισσότερες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν ένα “πράσινο” θετικό πρόσημο στην οικονομία της ΕΕ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε λεπτομερώς η πρόταση που θα παρουσιάσει ο Charles Michel στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνεδρίαση των Βρυξελλών στα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένου ενός επικαιροποιημένου σχεδίου του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του εργαλείου “next generation EU”.

Το εργαλείο «επόμενη γενιά της ΕΕ», που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καταπολέμησης του COVID-19, αποτελείται από τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την υποστήριξη στα κράτη μέλη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις · ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ με την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και μαθαίνοντας από την κρίση.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει το εργαλείο της Ανασυγκρότησης και της Βιωσιμότητας και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο τρίτος πυλώνας προβλέπει την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος Υγείας για επενδύσεις στο σύστημα υγείας της ΕΕ και την ενίσχυση του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» που από την πλευρά του θα χρηματοδοτήσει την έρευνα./ibna