Κοσσυφοπέδιο: Αναβολή της πρωτοβουλίας Grenell- Διάγγελμα Thaci τη Δευτέρα

Κοσσυφοπέδιο: Αναβολή της πρωτοβουλίας Grenell- Διάγγελμα Thaci τη Δευτέρα

Άνω κάτω έγινε η Αμερικανική πρωτοβουλία για την συνέχιση του διαλόγου και την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, μετά τη ανακοίνωση του Γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα της Χάγης ότι ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο το Σάββατο 27 Ιουνίου, μεταξύ της Σερβικής αντιπροσωπείας υπό την ηγεσία του Aleksandar Vucic και της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου όπου θα συμμετείχαν Hashim Thaci και Avdullah Hoti αναβλήθηκε με αίτημα του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού προς τον Richard Grenell την Παρασκευή.

Ο Thaci που επέστρεψε μέσω Τιράνων την Κυριακή στην Πρίστινα, θα μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την Ειδική Εισαγγελία της Χάγης.

Σε μια περίοδο όπου όλα έδειχναν την επανεκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα, καθώς υπήρξε από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου αλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας με τον Avdullah Hoti να αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και από την πλευρά της Σερβίας ο θρίαμβος του Aleksandar Vucic στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου, η απόδοση κατηγοριών στον Thaci περιέπλεξε τα πράγματα.

Όπως είναι φυσικό άπαντες αναμένουν την τοποθέτηση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, καθώς και την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας στη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες πρωτοβουλίες τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από την πλευρά της ΕΕ καθώς άπαντες επιθυμούν διευθέτηση της διαφοράς το συντομότερο δυνατόν./ibna