Σερβία: Τα πρόσωπα που παίζουν για την Πρωθυπουργία

Σερβία: Τα πρόσωπα που παίζουν για την Πρωθυπουργία

Με τον χρόνο να λιγοστεύει για τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στη Σερβία, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τον νέο Πρωθυπουργό και τα στελέχη που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κρατώντας ακόμα κλειστά τα χαρτιά του ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vučić μετά τον θρίαμβο που κατέγραψε στις εκλογές της 21ης Ιουνίου στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) που ηγείται, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τόσο για την θέση του Πρωθυπουργού όσο και για τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και την συνεργασία με τον Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ivica Dacic.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Blic, τέσσερα είναι τα ονόματα που παίζουν για τη θέση του Πρωθυπουργού αν και η μέχρι σήμερα Πρωθυπουργός Ana Brnabić φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Εκτός από την Brnabić, τα ονόματα που συμμετέχουν στη συζήτηση είναι ο Δήμαρχος του Novi Sad Miloš Vušević, του Υπουργού Οικονομικών Siniša Mali και του Υπουργού Γεωργίας Branislav Nedimović.

Παρότι ο Vučić δεν αναφέρεται ιδιαίτερα για τις σκέψεις του, οι υποψήφιοι λίγο ή πολύ είναι γνωστοί.

Η Ana Brnabić σύμφωνα με την Blic, μετά την αρχική σύγχυση και τα μικρά λάθη και αστοχίες που είχε στο ξεκίνημα της Πρωθυπουργικής της θητείας, βρήκε τον ρυθμό της και αποδείχτηκε πολύ δραστήρια στο έργο της αλλά και στην προεκλογική της εκστρατεία, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο τόσο στο Κόμμα της το SNS, όσο και στον ηγέτη του και Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Ο δεύτερος σύμφωνα με την Blic, με αρκετές πιθανότητες για την Πρωθυπουργία είναι ο αντιπρόεδρος του SNS και Δήμαρχος του Novi Sad Miloš Vušević.

Έχοντας μια επιτυχημένη θητεία στην Δημαρχία αλλά και στη αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, μια πολιτική αναβάθμιση του, ακόμα και στον Πρωθυπουργικό θώκο δεν είναι κάτι αδύνατο. Αν και ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα δεν κρύβει ότι η μετακίνηση του από το Novi Sad στην κεντρική πολιτική σκηνή θα ήταν καλοδεχούμενη.

Τα θετικά αποτελέσματα στην Σερβική Οικονομία, κάτι που πολύ συχνά ανέφερε κατά την προεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, έχουν ονοματεπώνυμο και ακούνε στο όνομα Siniša Mali.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο του προέδρου όσο και του κόμματος, κάτι που τον καθιστά έναν από τους υποψήφιους για την Προεδρία της Κυβέρνησης, παρότι δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ίδιος γι αυτό.

Τέλος το όνομα του Υπουργού Γεωργίας Branislav Nedimović παίζει δυνατά για την ηγεσία της Κυβέρνησης, καθώς ηγήθηκε της εκλογικής λίστας στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, κάτι που παραξένεψε ακόμα και τα στελέχη του SNS, σύμφωνα με την Blic.

Εκτός από την εμπιστοσύνη του Προέδρου του SNS για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος στον Nedimović, o Vučić του εμπιστεύθηκε και την ηγεσία της επιτροπής για την κρίση για τις περιοχές Nisava και Toplica παρότι ζει και εργάζεται στην άλλη πλευρά της χώρας. Σύμφωνα με τον Vučić ο Nedimović ανταποκρίθηκε στο έργο αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο./ibna