Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Borrell στην Κυπριακή Δημοκρατία

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Borrell στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Josep Borrell Fontelles στην Κυπριακή Δημοκρατία με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ο Υπουργό Άμυνα Σάββα Αγγελίδη.

Στο πλαίσιο των επαφών ο Σάββας Αγγελίδης, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροναυτικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς επίσης και για τις διμερείς αμυντικές συνεργασίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, εστιάζοντας στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τον  Josep Borrell για τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τις απειλές που αυτή επιφέρει τόσο στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Άμυνας προώθησε την εισήγηση για να χαρακτηριστεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή ενδιαφέροντος και εξήγησε γιατί δικαιολογείται η νόμιμη παρουσία ναυτικής δύναμης χωρών της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο Josep Borrell έτυχε ενημέρωσης και παρατήρησε από ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς συνοδεία του Υπουργού και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, την κατάσταση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη./ibna