Ελλάδα: Προσπάθεια ανοίγματος των διαύλων επικοινωνίας η συνομιλία Μητσοτάκη Erdogan

Ελλάδα: Προσπάθεια ανοίγματος των διαύλων επικοινωνίας η συνομιλία Μητσοτάκη Erdogan

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου 2019. Εκείνη η συνάντηση είχε κρατήσει μια ώρα και τριάντα πέντε λεπτά και είχαν τεθεί όλα στο τραπέζι του διαλόγου σύμφωνα δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Από τότε οι δυο άνδρες δεν είχαν καμία επικοινωνία, παρότι προέκυψαν τα γεγονότα στον Έβρο, ενώ είχε μεσολαβήσει και ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov για συνάντηση Μητσοτάκη Erdogan, κάτι που δεν είχε αποδεχτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός σύμφωνα με τον Borissov.

Στη σημερινή συνομιλία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία είχε καλέσει επανειλημμένα την Ελληνική πλευρά να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, η επικοινωνία των δυο ηγετών, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που συνομίλησε το ΙΒΝΑ και από τις δυο πλευρές, χαρακτηρίζεται θετική./ibna