Β-Ε: «Οι μετανάστες πρέπει να απελαθούν από τη Β-Ε», λέει ο Dodik

Β-Ε: «Οι μετανάστες πρέπει να απελαθούν από τη Β-Ε», λέει ο Dodik

Το μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik αναφέρει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στην επικράτειά της, καθώς η μόνη σωστή πολιτική είναι η απέλαση μεταναστών στο κράτος από το οποίο προέρχονται.

Ο Dodik αναφέρει ότι έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία τριών ή περισσότερων κέντρων για μετανάστες, ένα από τα οποία υποτίθεται ότι ήταν στη Banjaluka, ένα στο Trnovo και ένα κοντά στη Bijeljina.

«Ακόμη και το πρώην Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να επιλέξει αυτές τις τρεις τοποθεσίες, αν και είναι θέμα για εμάς στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Ωστόσο, αυτό λέει πολλά μόνο για τους ανθρώπους μας που κάθονταν εκεί και που ήταν έτοιμοι να επιβάλουν τέτοια υποχρέωση στη Σέρπσκα», είπε ο Dodik στο RTRS.

Είναι της γνώμης ότι είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά οι μετανάστες έχουν επίσης γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς έχουν εμπλακεί σημαντικά σε παρενοχλήσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να περάσουν από τη Δημοκρατία Σέρπσκα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Dodik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταναστευτική πολιτική δημιουργήθηκε από τη Δυτική Ευρώπη και τις κορυφαίες βιομηχανικές χώρες, οι οποίες δέχθηκαν τους μετανάστες ως μια ανθρωπιστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

«Και τότε αποδείχθηκε ότι ο κυρίαρχος στόχος ήταν να αποκτήσουν ένα ικανό, νέο εργατικό δυναμικό, το οποίο χρειάζονται για τη βιομηχανία τους», επεσήμανε ο Dodik.

Πρόσθεσε δε ότι η Δυτική Ευρώπη είναι ο πρωταρχικός στόχος των μεταναστών, όχι της Β-Ε ή της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επομένως η επείγουσα απέλαση μεταναστών από τη Β-Ε είναι μόνη σωστή πολιτική.

«Αλλά έχουμε δει ότι ο πρώην υπουργός Ασφαλείας στο Συμβούλιο Υπουργών Fahrudin Radončić πιστεύει ότι το κυβερνών κόμμα μεταξύ των Βοσνίων έχει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για τους μετανάστες», επεσήμανε ο Dodik.

Δηλώνει ότι το σχέδιό του είναι να εντείνει ξανά το ζήτημα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι, εκτός από τη Δημοκρατία Σέρπσκα, υπάρχουν όλο και περισσότερα προβλήματα στην Ομοσπονδία της Β-Ε και ότι το κοινό σε αυτήν την οντότητα δεν αντιδρά θετικά σε αυτό το πρόβλημα.

Ο Dodik λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα, περίπου 150 μετανάστες έρχονται και περνούν καθημερινά από αυτήν την περιοχή.

«Μόλις το συμβάν στην Klašnice κοντά στην Banjaluka έλαβε χώρα, όταν οι μετανάστες έγιναν βίαιοι, η αστυνομία δεν δίστασε να παρέμβει. Η αστυνομία μας ενισχύει την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν με κατασταλτικά μέτρα, επειδή δεν θέλουμε να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας», τόνισε ο Dodik./ibna