Μαυροβούνιο: Ο NKT εισήγαγε νέα μέτρα, η αντιπολίτευση τα θεωρεί πολιτικά υποκινούμενα

Μαυροβούνιο: Ο NKT εισήγαγε νέα μέτρα, η αντιπολίτευση τα θεωρεί πολιτικά υποκινούμενα

Λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, εισήχθησαν νέα μέτρα στη σύνοδο του Εθνικού Φορέα Συντονισμού (NKT) που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα αποφάσισε να απαγορεύσει τις πολιτικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, το κοινό σε αθλητικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, εκτός από τις περιοχές που ανήκουν σε θρησκευτικές εγκαταστάσεις. Η κηδείες μπορούν να πραγματοποιηθεί μόνο στα πλαίσια της οικογένειας.

Ακόμα κι αν αυτό φαίνεται σαν μια λογική απόφαση, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης και πολίτες το θεωρούν μέτρο για την αποτροπή διαμαρτυριών που συνεχίζονται σε αρκετές πόλεις, καθώς και στις πομπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες οργανώνονται ως διαμαρτυρία κατά του νέου νόμου για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες.

«Ο εθνικός συντονιστικός φορέας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια πολιτικών που δεν γνωρίζουν τον διάλογο», δήλωσε ο πρύτανης της θεολογικής σχολής του Cetinje, Gojko Perović, στο “Vijesti”.

Υποστηρίζει ότι από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, το NKT δεν είχε τον παραμικρό βαθμό κατανόησης για τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων.

«Δεν έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους – ήδη προχωρούμε στην ομίχλη αυθαίρετων εκτιμήσεων για εκείνους που δεν καθοδηγούνται από το επάγγελμα, αλλά από το κόμμα τους. Οι γιατροί στο NKT βιάστηκαν να υποστηρίξουν τον ξυλοδαρμό των ανθρώπων υπό την καθοδήγηση της ίδιας αστυνομικής διοίκησης. Εδώ διαβάζουμε τώρα ότι αυτοί οι ίδιοι καταδικάζουν τους συναδέλφους τους που υπερασπίστηκαν τις ειρηνικές συγκεντρώσεις προσευχής», δήλωσε ο Perović.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο πιστεύει ότι «η συνεργασία μεταξύ του ΝΚΤ και της αστυνομίας, ως κόμμα του DPS, εναντίον του λαού του Μαυροβουνίου, είναι μια πράξη που αξίζει βαθιά περιφρόνηση. Το ΝΚΤ υπάρχει εδώ και καιρό μόνο τυπικά, ενώ η αστυνομία είναι αστυνομία μόνο στο όνομα. Στην πραγματικότητα, είναι υπηρέτες και κακοποιοί του καθεστώτος που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα του δικτάτορα Đukanović».

Το NKT, προσθέτουν, υποστηρίζοντας την αστυνομία για να χτυπήσει τους ανθρώπους και τους εκπροσώπους τους, έδειξαν πόσο ενδιαφέρονται για την υγεία των πολιτών και, τέλος, αναγνώρισαν δημοσίως ποιες ήταν οι προθέσεις τους όλη την ώρα.

«Γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα τελευταία μέτρα εισήχθησαν μόνο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και για την εξυπηρέτηση του καθεστώτος για να σταματήσει η ειρηνική αλλά επίμονη δημόσια έκφραση της δυσαρέσκειας των πολιτών για το καθεστώς», ανέφερε το DF.

Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί σκανδαλώδη τη συμπεριφορά του ΝΚΤ, το οποίο, αντί να κάνει τη δουλειά του, δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να παρέχει «πλήρη υποστήριξη στην αστυνομία» και τους ξυλοδαρμούς.

«Η χθεσινή εκτίμηση των ενεργειών της αστυνομίας είναι απλώς απόδειξη ότι αυτός ο οργανισμός δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό που ιδρύθηκε, αλλά τη διαφήμιση και προώθηση της κυβέρνησης. Επιπλέον, όποια μικρή εμπιστοσύνη που έχαιραν από τους πολίτες του Μαυροβουνίου, την έχασαν με αυτήν την πράξη. Παρατηρούμε ότι ο ένας κανόνας ισχύει για τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και τους πιστούς ανθρώπους, και ο άλλος για τα μέλη και τους αξιωματούχους του DPS. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποιο είναι το νόημα των απλών πολιτών να σέβονται τα μέτρα όταν οι ηγετικοί πολιτικοί στη χώρα δεν τους τηρούν!”, αναφέρει το SNP σε δήλωση του.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (IPH), Boban Mugoša, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα του Εθνικού Φορέα Συντονισμού (NCC) δεν είχαν πολιτικά κίνητρα, ούτε υιοθετήθηκαν για να σταματήσουν τις πομπές SOC. Σχολιάζοντας τις δημόσιες εικασίες ότι τα μέτρα NKT χθες το βράδυ εγκρίθηκαν για πολιτικούς λόγους, ο Mugoša είπε ότι καθοδηγούνται αποκλειστικά από επιδημιολογικούς σκοπούς.

«Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα. Αυτό παρατηρήθηκε σε αθλητικές, πολιτικές και άλλες συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Mugoša./ibna