Σλοβενία: Επιτράπηκε η χρήση όπλων αναισθητοποίησης στην αστυνομία

Σλοβενία: Επιτράπηκε η χρήση όπλων αναισθητοποίησης στην αστυνομία

Αρκετά σλοβενικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, από την 1η Ιουλίου, η αστυνομία σε αυτήν τη χώρα θα είναι εξοπλισμένη με x2 ηλεκτρικά πιστόλια.

Εκτός από τους 25 εκπαιδευτές, 237 αστυνομικοί από 20 αστυνομικές μονάδες έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν τα 20 σετ ηλεκτρικών πιστολιών Taser X2 που διαθέτουν η αστυνομία.

Η εφημερίδα Delo εξηγεί ότι οι αστυνομικοί που θα είναι οπλισμένοι με ηλεκτρικά όπλα αναισθητοποίησης θα πρέπει επίσης να φέρουν μια κάμερα που είναι ενεργή ανά πάσα στιγμή για να καταγράφεται οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρικών πιστολιών αναισθητοποίησης. Σύμφωνα με το νόμο, η χρήση τους δικαιολογείται μόνο εάν δεν μπορούν διαφορετικά να ελέγξουν την αντίσταση κατά της αρχής ή επίθεση με όπλο ή άλλο επικίνδυνο αντικείμενο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικού ή κάποιου άλλου ή για να την αποτροπή αυτοτραυματισμό εάν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος σοβαρής τραυματισμούς ή σοβαρές συνέπειες για το άτομο. Αυστηρότεροι όροι χρήσης καθορίζονται σε περιπτώσεις παιδιών, ατόμων με ορατές ασθένειες, ηλικιωμένων, αναπήρων και εγκύων γυναικών.

Αν και η νομική βάση για τη χρήση ηλεκτρικών πυροβόλων όπλων για αστυνομικούς υπάρχει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οι αστυνομικοί δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν τη νέα κατευναστική συσκευή μέχρι στιγμής, καθώς υποτίθεται ότι έπρεπε  πρώτα να επιλυθούν όλες οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, υπενθυμίζει η εφημερίδα Mladina. Τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν κάπως γρήγορα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.

Η πρώτη κυβέρνηση Janša προσπάθησε να εισαγάγει ηλεκτρικά όπλα αναισθητοποίησης. Για το σκοπό αυτό, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Dragutin Mate, διέταξε το 2006 διετή δοκιμαστική περίοδο για τη χρήση αυτών των μεθόδων. Όμως οι αστυνομικοί δεν ένιωσαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν όπλα αναισθητοποίησης, καθώς δεν τα χρησιμοποιούσαν ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά από μια δεκαετία πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με τη λογική και την αναγκαιότητα εισαγωγής ενός πρόσθετου κατασταλτικού εργαλείου στην αστυνομία, τα ηλεκτρικά όπλα αναισθητοποίησης νομιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Miro Cerar. Αυτό οφείλεται στην υποτιθέμενη ανάγκη διευκόλυνσης της προστασίας των συνόρων λόγω της άφιξης ενός ελαφρώς μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.

Το κοινό υπολογίζει ότι τα όπλα αναισθητοποίησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κατασταλτική συσκευή σε περίπτωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες γίνονται συχνότερα τις τελευταίες εβδομάδες./ibna