Βόρεια Μακεδονία: Άνοιξαν τα σύνορα χωρίς τεστ και καραντίνα

Βόρεια Μακεδονία: Άνοιξαν τα σύνορα χωρίς τεστ και καραντίνα

Από σήμερα, όλα τα συνοριακά περάσματα στη Βόρεια Μακεδονία θα ανοίξουν πλήρως, έτσι ώστε οι ημεδαποί και αλλοδαποί στη χώρα πολίτες να μπορούν να κινούνται ομαλά χωρίς καμία υποχρέωση για δοκιμή PCR και κρατική καραντίνα.

Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση την Τρίτη βάσει των συστάσεων της Επιτροπής για τις μολυσματικές ασθένειες. Στην ίδια σύνοδο, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα από την 1η Ιουλίου, του Διεθνούς Αεροδρομίου των Σκοπίων και το Αεροδρόμιο «Απόστολος Παύλος» στην Οχρίδα.

Παραμένει πάντα η υποχρέωση συμμόρφωσης με τις συστάσεις για τη χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, τη διατήρηση των αποστάσεων και τη συχνή απολύμανση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας, το άνοιγμα των συνόρων δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο αύξησης του αριθμού νέων κρουσμάτων, επειδή η τοπική μετάδοση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των συνόρων σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα (καθιερωμένος έλεγχος αεροδρομίου και ο τρόπος με τον οποίο οι ερωτηθέντες ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα) ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των διαγνωσμένων ασθενών.

Με την απόφαση να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα της χώρας, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εκτός συνόρων χωρίς την υποχρέωση για αρνητικό τεστ PCR για τον κορωνοϊό και υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα. Ωστόσο, με εξαίρεση τη Σερβία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία, η υποχρέωση αυτή παραμένει για την είσοδο σε ορισμένες χώρες της περιοχής και στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για τα ταξίδια στα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχύουν οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Αυτή η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί από τα μέλη της Ένωσης αυτές τις μέρες, λόγω της αύξησης του αριθμού ασθενών με κορωνοϊό στις χώρες της περιοχής.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αθήνας, μέχρι στιγμής παραμένει στο βασικό σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου, αλλά επίσης επισημαίνεται ότι είναι «ένα σχέδιο που ενημερώνεται συνεχώς σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές».

Εν τω μεταξύ, η Σλοβενία ​​και η Κροατία ανακοίνωσαν την πιθανότητα αυστηρότερων μέτρων στο συνοριακό καθεστώς και την επαναφορά της υποχρέωσης καραντίνας δύο εβδομάδων για άτομα που προέρχονται από τη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας σε αυτές τις χώρες. Η Βουλγαρία, εν τω μεταξύ, έχει παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 15 Ιουλίου λόγω ενός νέου κύματος μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

Πριν από το άνοιγμα των συνόρων, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης για την Κρίση, της Επιθεώρησης Υγειονομικής και Υγείας  χθες το βράδυ πέρασε μια απόφαση που ακυρώνει όλες τις ενέργειες μετά τις αποφάσεις για την περίοδο 13 – 25 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, για άτομα υπό υγειονομική επίβλεψη και οικιακή απομόνωση και άτομα σε κρατική απομόνωση που εισήλθαν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αρνητικό τεστ PCR του COVID-19./ibna