Κύπρος: Συνεχίζεται η επίσκεψη Borrell στην Κύπρο-Συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Κύπρος: Συνεχίζεται η επίσκεψη Borrell στην Κύπρο-Συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Συνεχίζει για δεύτερη μέρα την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη. Οι δυο άνδρες θα επιβιβαστούν σε ελικόπτερο ώστε να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Κυπριακής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ο Josep Borrell συνοδευόταν από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο.

Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων ήταν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον Josep Borrell για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της γύρω περιοχής, την προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει.

Τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

Υπό το πρίσμα της απαράδεκτα προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας και της μη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της, η σημερινή συζήτηση επεκτάθηκε και στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη στήριξη και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η αλληλεγγύη πρέπει για να είναι αποτελεσματική και να μεταφράζεται σε δράσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ νέου τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την πρόταση του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και τη δική του ετοιμότητα, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού./ibna