Εκπρόσωπος Erdogan: «Δεν υποχωρούμε από το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο»

Εκπρόσωπος Erdogan: «Δεν υποχωρούμε από το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο»

O Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk υποστήριξε σθεναρά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

«Ἐχουμε υπογράψει μια πολύ σημαντική ‘συμφωνία υφαλοκρηπίδας’ με τη Λιβύη. Και αυτή η ‘συμφωνία’ άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κύκλοι που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στη μεσογειακή ακτή της Αττάλειας ένιωσαν άβολα με αυτήν τη ‘συμφωνία’. Ωστόσο, βάσει του διεθνούς δικαίου και πρακτικών, τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας πρέπει να επιλυθούν με διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Το έχουμε κάνει αυτό, τώρα, με τη Λιβύη.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Kalin υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν έχει κανέναν σκοπό υποχώρησης σε όσα η ίδια θεωρεί ως κεκτημένα της. «Όσοι εκφεύγουν αυτού προσπαθούν να δημιουργήσουν πολλές συμμαχίες, πλατφόρμες, φόρουμ αφήνοντας την Τουρκία εκτός. Αλλά πρέπει να δουν ότι δεν μπορείς να παίξεις χωρίς την Τουρκία στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην Βόρεια Αφρική ή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τυχόν σχέδια και προγράμματα που θα γίνουν χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Αγνοώντας έναν σημαντικό δρώντα όπως η Τουρκία, κάθε βήμα θα είναι τελικά εις μάτην».

Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, όταν κοιτάζετε την υφαλοκρηπίδα, είναι νόμιμο για την Τουρκία να προβεί σε αυτά τα βήματα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Πρόκειται για εθνικό μας καθήκον. Φυσικά, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτό. Αλλά δεν έχουμε καμία επιθυμία να συγκρουστούμε με κανέναν, να κλιμακώσουμε την ένταση. Αλλά αν καταφύγουν σε απειλές και εκβιασμούς, παίρνουν την απάντηση που χρειάζονται. Ως το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το έχουμε δείξει αυτό στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και αλλού, αλλά δεν είναι ποτέ η πρώτη μας επιλογή»./ibna