Βουλγαρία: Η Επιτροπή για την Εσωτερική Ασφάλεια απέρριψε το βέτο Radev

Βουλγαρία: Η Επιτροπή για την Εσωτερική Ασφάλεια απέρριψε το βέτο Radev

Με 10 ψήφους “υπέρ” και μόνο 1 “κατά”, οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Δημόσιας Τάξης απέρριψαν το βέτο του Προέδρου Rumen Radev σχετικά με το νόμο για το Υπουργείο Εσωτερικών και επανέγκριση των κειμένων που αμφισβητήθηκαν από τον αρχηγό του κράτους.

Ο Radev επέστρεψε ορισμένα από τα κείμενα για μια νέα συζήτηση, εκφράζοντας τη διαφωνία του με διατάξεις που, κατά τη γνώμη του, αντιγράφουν την προστασία που παρέχεται από το νόμο για τις ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ατόμωνψδημιουργεί συνθήκες για αναποτελεσματική και μη αποδοτική χρήση κρατικών πόρων, χωρίς εγγυήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η Ivanka Ivanova, νομική σύμβουλος, συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής για να παρουσιάσει τις αιτιάσεις του Προέδρου για την επιστροφή των διατάξεων του νόμου, εξέφρασε την άνευ όρων συμφωνία του Radev με την κοινή προσπάθεια του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του νόμου, αλλά αμφισβήτησε το νομικό πλαίσιο για την προστασία των ατόμων, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα του κινδύνου της αλληλεπικάλυψης των λειτουργιών.

Λόγω επίσημης αποστολής εκτός της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Mladen Marinov απουσίαζε από τη συνάντηση, αλλά ο αναπληρωτής του Milko Berner εξέφρασε την υποστήριξή του στους βουλευτές για τις αλλαγές στον νόμο. «Η ασφάλεια δεν θα παρέχεται κατ’ αρχήν, λόγω της θέσης, αλλά μόνο κατά την παρουσία συγκεκριμένης απειλής για τον εργαζόμενο», είπε στους νομοθέτες.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να εκτελεί παρόμοιες ενέργειες. Η προεδρία της ΕΕ μόλις πέρασε. Ποιος φρουρούσε τους ανθρώπους εκεί, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, το Υπουργείο Εσωτερικών», υποστήριξε τον βουλευτή του GERB και τον επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Valentin Radev. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σωστό και υπάρχει αρκετή σαφήνεια», πρόσθεσε ο Berner./ibna