Β-Ε: Χρηματοδότηση ΕΤΑΑ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο Σεράγεβο

Β-Ε: Χρηματοδότηση ΕΤΑΑ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο Σεράγεβο

Το Σεράγεβο, η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και το Καντόνι του Σεράγεβο θα επωφεληθούν από δάνειο ύψους έως 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στρατηγικού οδικού δικτύου της περιοχής, όπως ανακοίνωσε η ΕΤΑΑ.

Η δανειοδότηση της ΕΤΑΑ θα χρηματοδοτήσει βελτιώσεις στις αστικές μεταφορές στο Σεράγεβο, επιτρέποντας καλύτερες συνδέσεις με άλλα μέρη του Καντονίου. Οι επενδύσεις θα περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας νέας σήραγγας με δύο κλάδους κοντά στο κέντρο της πόλης (στον 1ο εγκάρσιο δρόμο) και έναν αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες στο τέλος της παράκαμψης του Σεράγεβο (στον 9ο εγκάρσιο δρόμο).

Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου θα βελτιώσει επίσης τις τοπικές και περιφερειακές συνδέσεις μεταφορών και θα περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας τη συμφόρηση λόγω μικρότερων χρόνων ταξιδιού. Με περίπου 450.000 κατοίκους, το Καντόνι του Σεράγεβο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Η έγκριση της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε σκληρά την οικονομία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Καθώς η χώρα αίρει τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας και υιοθετεί μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, η ανάγκη για σύγχρονες υποδομές γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Η Manuela Naessl, επικεφαλής της ΕΤΑΑ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία δανείου σήμερα, η οποία έχει διεκπεραιωθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην πόλη και το Καντόνι. Το Σεράγεβο πάσχει από κυκλοφοριακή συμφόρηση και σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ενώ επενδύουμε επίσης σε μεγάλο βαθμό στο Καντόνι για τη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών, οι καλύτερες, ταχύτερες και ασφαλέστερες οδικές μεταφορές συβμάλλουν επίσης στη μειωμένη συμφόρηση και καλύτερες εμπορικές και οικονομικές ευκαιρίες».

Από την έναρξη της λειτουργίας της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1996, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 177 έργα στην περιοχή. Η επένδυση σε υποδομές μεταφορών για την επέκταση της τοπικής οικονομίας και την υποστήριξη της περιφερειακής ολοκλήρωσης αποτελούν δύο από τις προτεραιότητες της Τράπεζας στη χώρα.

Κατά το 2020 και το 2021, η ΕΤΑΑ αναμένεται να αφιερώσει ολόκληρο τον επενδυτικό όγκο των έως και 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλες τις οικονομίες στις οποίες επενδύει, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κρίσης. /ibna