Κροατία: 246.000 τουρίστες κάνουν διακοπές στην Κροατία, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού

Κροατία: 246.000 τουρίστες κάνουν διακοπές στην Κροατία, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, Gari Cappelli, δήλωσε την Πέμπτη ότι επί του παρόντος, 246.000 τουρίστες κάνουν διακοπές στην Κροατία.

«Ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 20.000 σε 30.000 σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Cappelli στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η Κροατία «είναι ένας ασφαλής και αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν υπήρξαν ακυρώσεις διαμονής στην Κροατία λόγω της εκδήλωσης κορωνοϊού στην περιοδεία Adria στο Ζαντάρ, απάντησε ότι δεν υπήρχαν ακυρώσεις, αλλά ότι υπήρχε λίγο περισσότερη πίεση σε ερωτήσεις που έθεσαν τα μέσα ενημέρωσης από γειτονικές χώρες, όπως η Σλοβενία ​​και η Αυστρία.

«Το γεγονός είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση για να δούμε σε μια ή δύο μέρες εάν κάτι ιδιαίτερο θα αλλάξει, μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και πιστεύω ότι το νέο κλίμα που δημιουργήθηκε θα σταματήσει σε λίγες μέρες.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιες εκδηλώσεις, είτε εδώ είτε στα νησιά, αυτές οι καταστάσεις θα είναι και από την πρώτη μέρα, λέω ότι πρέπει απλώς να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να έχουμε ποιοτικά πρωτόκολλα για να γνωρίζουμε ποιος κάνει τί και τί ώρα. Αυτό ισχύει για ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις. Ο καθένας έχει τους κανόνες συμπεριφοράς του και τι να κάνει σε περίπτωση μόλυνσης για να κάνει τους τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς σαν να ήταν στη χώρα τους.

Για αυτά τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για το ποιος πληρώνει», δήλωσε ο Cappelli.

Η Αυστρία και η Σλοβενία ​​απειλούν να εισαγάγουν αυτο-απομόνωση για τους πολίτες τους όταν επιστρέφουν από την Κροατία, υπενθύμισαν οι δημοσιογράφοι.

«Όχι, σήμερα μίλησα με τους συναδέλφους μου από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα καθορίσουμε την είσοδο βρετανών τουριστών στην κροατική αγορά, οπότε αν εξακολουθούν να επιμένουν να εισέλθουν, δεν υπάρχει λόγος να μην εμπιστευτούμε τους πρώτους γείτονές μας με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις .

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σλοβενίας δήλωσε ότι οι Σλοβένοι πολίτες δεν θα είχαν περιορισμούς όταν επέστρεφαν από την Κροατία. Επισκέφτηκα ένα ξενοδοχείο στην Opatija σήμερα το πρωί, είναι σχεδόν γεμάτο, δεν υπάρχουν δωρεάν δωμάτια και 99 τοις εκατό των τουριστών σε αυτό είναι ξένοι.

Από όσα άκουσα σε συνομιλίες με άτομα από πρακτορεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες, δεν υπάρχουν ακυρώσεις αφίξεων, μόνο που τώρα όλα είναι λίγο αργά. Όχι ότι οι τουρίστες δεν θέλουν να έρθουν, αλλά θέλουν περισσότερες πληροφορίες και θέλουν να περιμένουν μια ή δύο μέρες για να δουν αν η επιδημιολογική κατάσταση στην Κροατία μπορεί να επιδεινωθεί», δήλωσε ο Cappelli, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ακυρωμένες πτήσεις.

Πρόσθεσε ότι έως και 66 πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και 11 πτήσεις της Croatia Airlines. Μόνο με τη Φρανκφούρτη, η Κροατία θα έχει 32 γραμμές την εβδομάδα και με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνδεθεί με ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φρανκφούρτης.

«Σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να προσδιορίζεται, οπότε οι Βρετανοί θα πρέπει να αρχίσουν να φτάνουν σύντομα. Το Jet2.com επιμένει σε αυτό και έχει αρκετά καλές κρατήσεις, ειδικά για το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ, και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε καλά αποτελέσματα εκεί”, δήλωσε ο Υπουργός, και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πόσο επικίνδυνο είναι, δεδομένου ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχει επί του παρόντος η πιο σοβαρή κατάσταση κορωνοϊού στην Ευρώπη με 2.000 έως 2.300 ασθενείς την ημέρα, ο υπουργός είπε ότι οι κανόνες ελέγχου θα ισχύουν όπως και αλλού.

«Εάν ανοίξει ο ανταγωνισμός μας για τη Βρετανία – την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, νομίζω ότι δεν θα έστελνε καλό μήνυμα να είσαι ο μόνος που θα κλείσει την πόρτα σε αυτούς, επειδή η βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για την Κροατία, αλλά με πρόσθετα ποιοτικά επιδημιολογικά μέτρα που θα είναι σίγουρα στα αεροδρόμια.

Αφού συμφωνήσουμε με τα βρετανικά Υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών Υποθέσεων και λάβουμε το πράσινο φως για να πετάξουμε στην Κροατία, τότε θα αναλύσουμε περαιτέρω την επιδημιολογική κατάσταση. Καλώ όλους μας στην Κροατία να ενεργήσουμε λίγο πιο υπεύθυνα, καθώς χαλαρώσαμε αλλά οι συστάσεις εξακολουθούν να ισχύουν», δήλωσε ο υπουργός Cappelli.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό της Κροατίας, επειδή η κομητεία Σπλιτ-Δαλματία και το Ντουμπρόβνικ εξαρτώνται ουσιαστικά από τις αεροπορικές εταιρείες./ibna