Die Welt: Το 20% του πληθυσμού τους έχασαν Βουλγαρία και Ρουμανία από το 1990

Die Welt: Το 20% του πληθυσμού τους έχασαν Βουλγαρία και Ρουμανία από το 1990

Μετά από άλλα 60 χρόνια, ο πληθυσμός της Βουλγαρίας θα είναι στο ήμισυ σε σύγκριση με το 1990 και δεν θα υπάρχει κανείς για τη θεραπεία των ανθρώπων στη χώρα, ενώ η ίδια η χώρα θα μπορούσε να απειληθεί με εξαφάνιση. Η δυσοίωνη πρόβλεψη είναι του ΟΗΕ και προκαλεί τρόμο.

Το μέλλον της Βουλγαρίας μοιάζει με αυτό, ένας γερασμένος πληθυσμός χωρίς ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές που από καιρό μετανάστευσαν σε πλουσιότερες χώρες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2080 η Βουλγαρία θα έχει πληθυσμό μόνο 4,8 εκατομμύρια. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων που ζούσαν στη χώρα το 1990.

Έτσι περιγράφει η Die Welt τις προβλέψεις για το μέλλον της Βουλγαρίας στο άρθρο με τίτλο “Ο τελευταίος να σβήσει τη λάμπα”.  Η δημοσίευση αναφέρει τις προβλέψεις του ΟΗΕ ότι ο πληθυσμός έξι χωρών της ΕΕ – οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία, θα καταρρεύσουν κατά το ήμισυ έως το 2080 σε σύγκριση με το 1990. Οι έξι χώρες απειλούνται με εξαφάνιση, γράφει η Die Welt, προσθέτοντας ότι έχουν χάσει το 20% του πληθυσμού τους από τις αλλαγές.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που οδηγούν σε έλλειψη δημογραφικής ανάπτυξης. Ένα, φυσικά, είναι η φτώχεια, η οποία παρακινεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να αναζητήσουν την τύχη τους σε πλουσιότερες χώρες. Το άλλο είναι η έλλειψη μεταναστευτικών ροών καθώς από τη μια μεριά χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία χόλω των χαμηλών εισοδημάτων δεν είναι τόσο ελκυστικές για τους μετανάστες ενώ από την άλλη οι κοινωνίες στην Ανατολική Ευρώπη δεν επιθυμούν μετανάστες.

«Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο Dmitri A. Zdanov, επικεφαλής του δημογραφικού εργαστηρίου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι χώρες πρέπει να προσφέρουν στον πληθυσμό τους «ότι προσφέρουν οι δυτικές χώρες». Προς το παρόν, μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται αδύνατη. Ως εκ τούτου, ορισμένοι κοινωνιολόγοι αναμένουν να συνεχιστεί η μείωση του πληθυσμού αυτών των χωρών.

Καμία χώρα δεν έχει χάσει τόσους πολίτες όσο η Ρουμανία. Σύμφωνα με την Eurostat, 600.000 Ρουμάνοι κάτω των 19 ετών ζουν εκτός της χώρας. Το 1990, ο πληθυσμός της Ρουμανίας ήταν 23,5 εκατομμύρια και τώρα υπερβαίνει ελαφρώς τα 19 εκατομμύρια. Η μείωση είναι περίπου 20%, όπως και στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία εξακολουθούν να είναι οι χώρες με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2018, οι Βούλγαροι ζουν κατά μέσο όρο 75 χρόνια, οι Λετονοί 75,1 και οι Ρουμάνοι 75,3. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 81 χρόνια. Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι ηγέτες σε αυτόν τον δείκτη – 83,5 και 83,4 έτη, αντίστοιχα.

Μέσω διαφόρων μηχανισμών, οι ενδιαφερόμενες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη μείωση του πληθυσμού. Η Ουγγαρία επικεντρώνεται στην οικοδόμηση μιας συναισθηματικής σύνδεσης με την πατρίδα και την υποκίνηση πατριωτικών συναισθημάτων στους ανθρώπους. Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες έχουν περισσότερα κονδύλια, διαθέτουν επίσης μεγάλα ποσά για υλικά κίνητρα για τους γονείς. Στις χώρες που αναφέρονται, το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι επίσης παρόν, αν και όχι στην κλίμακα των χωρών της Βαλτικής, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Περισσότεροι άνθρωποι (23.000) επέστρεψαν στην Ουγγαρία το 2019 από ό, τι μετανάστευσαν (21.000). Τα ποσοστά γεννήσεων έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά η πτωτική τάση του πληθυσμού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Ο κορωνοϊός δημιουργεί μια προσωρινή και μάλλον παραπλανητική ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό επιστρέφουν. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί μόνο έως ότου η κατάσταση ομαλοποιηθεί, όπως προβλέπεται από την Die Welt./ibna