Ρουμανία: Για δωροδοκία κατηγορείται ο διευθυντής της κρατικής Unifarm

Ρουμανία: Για δωροδοκία κατηγορείται ο διευθυντής της κρατικής Unifarm

Ο Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Unifarm, Adrian Ionel Eugen, κατηγορείται από εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) ότι ζήτησε 760.000€ ως δωροδοκία για τη σύμβαση αγοράς προστατευτικού εξοπλισμού από τον ιό COVID-19 (250.000 φόρμες και 3 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες), στις αρχές Μαρτίου.

Ο Διευθυντής της Unifarm τέθηκε υπό δικαστική επίβλεψη για 60 ημέρες. Σύμφωνα με την DNA, οι εκατομμύρια μάσκες που ελήφθησαν ως πρώτη δόση, από την Unifarm δεν ήταν χειρουργικές μάσκες (προϊόντα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία ιατρικού εξοπλισμού), αλλά προστατευτικές μάσκες που δεν πληρούσαν τα πρότυπα που ορίζονται στη σύμβαση. Σε απάντηση, ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tataru, επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Unifarm δεν λάβει απόφαση σχετικά με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, θα ζητήσει την παραίτησή του.

Από την πλευρά του, ο προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι οι Φιλελεύθεροι άλλαξαν τους διευθυντές των νοσοκομείων προκειμένου να κάνουν άμεσες προμήθειες με την Unifarm και ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια πλήρωσαν τα τιμολόγια σε πολύ υψηλές τιμές, οι Φιλελεύθεροι οργανώνουν έτσι μια «καλά καθορισμένη αλυσίδα». Ο Ciolacu είπε επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα, μια επιτροπή θα λειτουργήσει στο Κοινοβούλιο που θα αναλύσει αυτές τις άμεσες προμήθειες. Πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση της επιτροπής δεν έχει ακόμη καθοριστεί./ibna