Κοσσυφοπέδιο: Ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο Thaci

Κοσσυφοπέδιο: Ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο Thaci

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Richard Grenell, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Hashim Thaci ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Επίσης, το Γραφείο του Προέδρου επιβεβαίωσε ότι ο Thaci ακύρωσε την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τη σερβική αντιπροσωπεία στις 27 Ιουνίου μετά την πρωτοβουλία του διαμεσολάβηση των ΗΠΑ Grenell και της Αμερικανικής ηγεσίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, μετά τη δημόσια ανακοίνωση του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την έναρξη της ποινικής δίωξης του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου για εγκλήματα πολέμου, ακύρωσε την επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου κλήθηκε να παραστεί ως μέρος της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Σχετικά με την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Γραφείο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο», ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο του Προέδρου.

Επίσης ο Grenell εκτός από την ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης του Thaci επιβεβαιώνοντας ότι των συζητήσεων του Σαββάτου θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Abdullah Hoti.

Νωρίτερα η Ειδική Εισαγγελία (SPO) υπέβαλε κατηγορητήριο δέκα κατηγοριών στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου (KSC) για εξέταση από το Δικαστήριο, κατηγορώντας τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) Kadri Veseli, και άλλους γ σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, της αναγκαστικής εξαφάνισης προσώπων, των διωγμών και των βασανιστηρίων.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι οι Hashim Thaçi, Kadri Veseli και οι άλλοι κατηγορούμενοι ύποπτοι είναι ποινικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες. Τα εγκλήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο περιλαμβάνουν εκατοντάδες γνωστά θύματα Αλβανών, Σέρβων, Ρομά και άλλων εθνικοτήτων του Κοσσυφοπεδίου καθώς περιλαμβάνουν και πολιτικούς τους αντιπάλους.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του SPO, το κατηγορητήριο είναι μόνο μια κατηγορία και  είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του SPO ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες πέρα ​​από κάθε εύλογη αμφιβολία. Ένας ανακριτής της KSC εξετάζει επί του παρόντος το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.

«Ο Ειδικός Εισαγγελέας έκρινε απαραίτητο να εκδώσει αυτήν τη δημόσια ανακοίνωση κατηγοριών λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών των Hashim Thaci και Kadri Veseli για παρεμπόδιση και υπονόμευση του έργου της KS», αναφέρετε στη δήλωση. «Οι Thaçi και Veseli πιστεύεται ότι διεξήγαγαν μια μυστική εκστρατεία για την ανατροπή του νόμου για τη δημιουργία του Δικαστηρίου ή αλλιώς παρεμπόδισαν το έργο του Δικαστηρίου σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ενέργειες, ο κ. Thaçi και ο κ. Veseli έχουν θέσει τα προσωπικά τους συμφέροντα μπροστά από τα θύματα των εγκλημάτων τους, το κράτος δικαίου και όλους τους ανθρώπους του Κοσσυφοπεδίου », σύμφωνα με δήλωση του SPO./ibna