Μαυροβούνιο: Τα κρούσματα κορωνοϊού εισάγονται από ανεύθυνα άτομα, λέει ο Marković

Μαυροβούνιο: Τα κρούσματα κορωνοϊού εισάγονται από ανεύθυνα άτομα, λέει ο Marković

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković δήλωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ότι το κράτος έχει επενδύσει τεράστιες προσπάθειες και χρήματα για να καθυστερήσει την επιδημία του κορωνοϊού, να αποτρέψει την εξάπλωσή του και να την εξαλείψει στο μεγαλύτερο βαθμό και να διατηρήσει την υγεία και τη ζωή των πολιτών, αλλά ότι ο ιός επέστρεψε λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς πολλών ατόμων που παρακολούθησαν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι ή ταξίδεψαν στον Tutin.

«Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια σε αυτήν την πανδημία εγκαίρως, τον Ιανουάριο. Έχουμε κάνει τα πάντα για να καθυστερήσουμε το ξέσπασμα, για να το καταστείλουμε σε αυτό το στάδιο σε ένα επίπεδο που μπορεί να ελεγχθεί. Στη συνέχεια, αμέσως τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο πακέτο μέτρων που είχαν κατά κύριο λόγο κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα. Μετά από αυτά τα πρώτα, επείγοντα μέτρα, πραγματοποιήσαμε έναν ολοκληρωμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς με σκοπό την προετοιμασία ενός δεύτερου πακέτου μέτρων, το οποίο κατευθύναμε προς όσους το χρειάζονται περισσότερο. Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε την ουσία της οικονομίας μας και να διατηρήσουμε ρεαλιστικές και σίγουρες τις πιθανότητες ανάπτυξης. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει στο μεγαλύτερο βαθμό. Το ακαθάριστο δημοσιονομικό αντίκτυπο της δεύτερης δέσμης μέτρων ανήλθε σε 75 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που ετοιμάζει εντατικά ένα τρίτο πακέτο μέτρων, το οποίο θα έχει κατά κύριο λόγο αναπτυξιακό χαρακτήρα», δήλωσε ο Marković, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μαυροβούνιο θα κερδίσει τον αγώνα κατά του κορωνοϊού, αλλά επεσήμανε ότι η ανευθυνότητα των ατόμων οδηγεί στην εισαγωγή και την εξάπλωση του ιού.

«Έχουμε δει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων της νόσου αυτή τη στιγμή μπορεί να συνδεθεί με σαφήνεια και αναμφίβολα με λίγα μόνο άτομα, και αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το γεγονός ότι προέκυψαν με παράκαμψη των μέτρων και των συστάσεων της κυβέρνησης και Υπουργείο Υγείας. Η παρουσία στον ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τα κρούσματα από την Budva, η οποία επί του παρόντος έχει 11 ασθενείς, αλλά και τρεις επιπλέον περιπτώσεις εισαγωγής του ιού που δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε δευτερογενή ασθένεια, ενώ όσο και 31 περιπτώσεις στο σύμπλεγμα Rožaje που εξαπλώθηκαν σε Bar, Ulcinj και Berane συνδέονται με παράνομη διασυνοριακή μετακίνηση προς τον δήμο Tutin στη Σερβία. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη για ένα πράγμα, και αυτό είναι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με μέτρα πρόληψης, ιδίως κοινωνική αποστασιοποίηση, φορώντας μάσκες και υγιεινή χεριών, είναι πολύ πιθανό και πιθανό να υπάρξει πάλι μια μαζική ασθένεια ακόμη και πριν από το φθινόπωρο, ή πριν το περιμέναμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου. Ο Marković είπε ότι το τουρνουά τένις της περιοδείας Adria, το οποίο έπρεπε να πραγματοποιηθεί και στο Μαυροβούνιο, ήταν «ένα παράδειγμα ανόητης και ανεύθυνης στάσης απέναντι στην υγεία των κατοίκων».

«Γράφτηκε στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύθηκαν στήλες, “οι έξυπνοι άνθρωποι του Facebook” διέδωσαν την ιστορία στο Μαυροβούνιο ότι κάναμε ένα σοβαρό λάθος, επειδή δεν επιτρέψαμε να διεξαχθεί το τουρνουά. Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το επιτρέψαμε, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του NKT και δεν θέλαμε να υποχωρήσουμε στην πίεση διάσημων ονομάτων στον αθλητισμό, τους οποίους σεβόμαστε και θαυμάζουμε, ούτε και στις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες πίσω από το τουρνουά και τα οικονομικά τους συμφέροντα. Τότε είπαμε ότι η υγεία των κατοίκων έρχεται πρώτη και σήμερα είμαστε περήφανοι για αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Marcovic από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην ερώτηση του Andrija Nikolić (DPS).

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια έγκυρη επιστημονική ένδειξη που να υποδεικνύει την αποδυνάμωση του ιού, ότι δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία, ποια θα είναι η ένταση και οι περαιτέρω συνέπειές της, εάν θα επανέλθει ο ιός και σε ποια μορφή./ibna