Β-Ε: Ο Υπουργός Οικονομικών ελπίζει για τη σύντομη έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού

Β-Ε: Ο Υπουργός Οικονομικών ελπίζει για τη σύντομη έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπέβαλε χθες το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό των θεσμών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των διεθνών υποχρεώσεων της Β-Ε στην Προεδρία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Β-Ε Vjekoslav Bevanda υπενθύμισε ότι η Β-Ε δεν είχε προϋπολογισμό εν μέσω δύσκολων συνθηκών, όταν ήταν απαραίτητο να αντιδράσει γρήγορα στην κρίση δημόσιας υγείας και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

“Αν και δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο ή δεν θέσαμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της Β-Ε, η προσωρινή χρηματοδότηση μας περιορίζει σημαντικά και επιβραδύνει τις αντιδράσεις μας σε τακτικές δραστηριότητες, οι οποίες εκτείνονται πέρα ​​από την απάντηση στις συνέπειες της πανδημίας”, δήλωσε η Bevanda .

Πιστεύει ότι η έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού στο Συμβούλιο των Υπουργών και η υποβολή του στον συνταγματικό εισηγητή στην Προεδρία της Β-Ε στέλνει ένα θετικό μήνυμα, ενώ κονδύλια θα διατεθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε έργα για την αντιμετώπιση πιο επείγοντων και σημαντικών ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό ζήτημα και η τήρηση των προϋποθέσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολλοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, καθώς θεωρείται υπερβολικά περιοριστικός σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο φέτος προέκυψαν απροσδόκητες προτεραιότητες μετά τον κορωνοϊό. Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία οποιουδήποτε ιδρύματος της Β-Ε δεν διακινδυνεύθηκε λόγω της μείωσης των προγραμματισμένων ποσών σε ορισμένα είδη.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο που σχετίζεται με την έγκριση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί σύντομα στην Προεδρία της Β-Ε, και τελικά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε, και ότι αυτό δεν θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος έτους, όπως συνέβη πέρυσι.

Η απόφαση για την προσωινή χρηματοδότηση για το δεύτερο τρίμηνο θα παραμείνει σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου και όλες οι πληρωμές εντάσσονται στο νομικό πλαίσιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Β-Ε.

Το Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείου Οικονομικών της Β-Ε ενήργησε επαγγελματικά και υπό τους όρους της διόρθωσης του προϋπολογισμού μετά την απόφαση της Προεδρίας, και θα είναι έτοιμο να συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, είτε πρόκειται για νέο προϋπολογισμό είτε για λήψη προσωρινών αποφάσεων χρηματοδότησης. /ibna