Κροατία: Νέα δέσμη ισχυρότερων μέτρων σε εφαρμογή

Κροατία: Νέα δέσμη ισχυρότερων μέτρων σε εφαρμογή

Η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και οδηγούς, καθώς και υποχρεωτική αυτοαπομόνωση για άτομα που εισέρχονται στην Κροατία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, θα τεθεί σε ισχύ στην Κροατία απόψε τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κεντρικά γραφεία Εθνικής Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη.

«Έχει αποφασιστεί ένα ειδικό καθεστώς εισόδου στην Κροατία για άτομα που προέρχονται από τη Β-Ε, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτά τα άτομα θα είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν σε απομόνωση για 14 ημέρες μετά την είσοδό τους στην Κροατία. Η υποχρεωτική απομόνωση δεν ισχύει για τους επιβάτες transit που διέρχονται μέσω της Κροατίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Προσωπικού Πολιτικής Προστασίας Davor Božinović σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση συγκεκριμένα σχετικά με αν τουρίστες από τη Β-Ε θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Κροατία, ο Božinović απάντησε ότι, όσον αφορά τις αποφάσεις, αυτές βασίζονται στη γνώμη των ιατρών. «Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει συστάσεων επιδημιολόγων, δεδομένης της κατάστασης στις γειτονικές χώρες. Έχουμε αύξηση στον αριθμό των μολυσμένων ατόμων. οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Β-Ε και τη Σερβία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση. Θα πάρουμε τις αποφάσεις γρηγορότερα και θα τις αλλάξουμε εάν κριθεί απαραίτητο».

Αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν καλοδεχούμενες στη Β-Ε, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είχε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές του στην Κροατία. Παραδοσιακά, ένα μέρος της ακτής της Αδριατικής από το Neum έως το Makarska γεμίζει με επισκέπτες από τη Β-Ε, με πολλούς από αυτούς να διαθέτουν παραθεριστικά που χτίστηκαν πριν από τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της Κροατίας να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα θα έχει αντίκτυπο στον τουριστικό τζίρο σε αυτό το τμήμα της ακτής, ενώ για πολλούς κατοίκους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους.

Ο Božinović πρσέθεσε ότι τα Κεντρικά Γραφεία είχαν λάβει ακόμη μία απόφαση σχετικά με την υποχρεωτική χρήσης ιατρικής μάσκας ή μάσκας προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Οδηγοί, άλλοι υπάλληλοι και επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ιατρικές μάσκες ή προστατευτικές μάσκες προσώπου. Σε κάθε επιβάτη που θα βρεθεί χωρίς τη χρήση ιατρικής μάσκας ή μάσκας προσώπου θα απαγορευτεί η είσοδος», δήλωσε ο Božinović. /ibna