Σλοβενία: Janša, Merkel και Costa συμφώνησαν για τις προτεραιότητες της τριμερούς προεδρίας

Σλοβενία: Janša, Merkel και Costa συμφώνησαν για τις προτεραιότητες της τριμερούς προεδρίας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας António Costa και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša μίλησαν την Τρίτη το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων δεν συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στο Βερολίνο, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Με βάση τις εμπειρίες τους από το 2007, όταν συνεργάστηκαν για πρώτη φορά ως τρίο προεδρία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​θα αναλάβουν για άλλη μια φορά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους 18 μήνες. Την 1η Ιουλίου 2020, η Γερμανία θα αναλάβει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σύμφωνα με την αρχή της εναλλαγής και θα ακολουθήσει η Πορτογαλία τον Ιανουάριο του 2021 και η Σλοβενία ​​τον Ιούλιο του 2021.

«Οι τρεις χώρες έχουν καθορίσει τα κοινά ζητήματα και προτεραιότητες που σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κοινή ατζέντα έχει προσαρμοστεί στην πανδημία COVID-19, τονίζοντας τον στόχο του τρίο να συνεργαστεί για την γρήγορη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα της Ευρώπης», αναφέρεται σε δήλωση της κυβέρνησης της Σλοβενίας.

Οι τρεις προεδρεύουσες χώρες πιστεύουν ακράδαντα στη σημασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των ανοιχτών μοντέλων της κοινωνίας που αποτελούν τη βάση της ευρωπαϊκής ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, οι τρεις ηγέτες της κυβέρνησης τόνισαν την ανάγκη να μάθουν από αυτήν την κρίση και να προετοιμάσουν την Ευρώπη για το μέλλον. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη, πιο βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο στενά συνδεδεμένη Ευρώπη, μετά την πανδημία COVID-19.

Συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της πρέπει να βρουν λύσεις στην κοινωνική πτυχή της κρίσης, στην οποία θα συμβάλει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προτεραιότητα, να ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως η πανδημία ή κυβερνοεπιθέσεις. Επιβεβαίωσαν δε ότι η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και η τόνωση της ψηφιοποίησης στην ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας θα είναι επίσης μεταξύ των κοινών προτεραιοτήτων τους.

Για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο, οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο για τη βελτίωση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική, υποστηρίζοντας έτσι μια πολυμερή παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με βασικούς εταίρους. Μεταξύ άλλων, τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα και την Ινδία, τη μελλοντική ατζέντα ΕΕ-Αφρικής και τη συνεχή συνεργασία με τους διατλαντικούς εταίρους. Τόνισαν επίσης τη σημασία της επέκτασης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο μηχανισμός του τρίο Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κάθε κάτοχος της προεδρίας συνεργάζεται στενά με τους άλλους δύο προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια της λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο. Όταν η πρώτη χώρα αναλαμβάνει την προεδρία, δημοσιεύεται μια κοινή ατζέντα./ibna