Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά επίσημα η 20ήμερη προεκλογική εκστρατεία

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά επίσημα η 20ήμερη προεκλογική εκστρατεία

Η 20ήμερη προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, ακολουθούμενη από μια τριήμερη παύση κάθε προεκλογικής δραστηριότητας. Αυτές είναι οι πιο «περίεργες» εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα, δεδομένης της κατάστασης με τον Covid-19 και των μέτρων που πρέπει να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες, οι ψηφοφόροι και η εκλογική διοίκηση για την προστασία της υγείας.

Όλα τα κόμματα, χωρίς καμιά εξαίρεση, έχουν δεσμευτεί για δίκαιες, δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.

Δεκαπέντε συνασπισμοί και πολιτικά κόμματα συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους προωθώντας προγράμματα με επιτόπιες επισκέψεις και συναντήσεις με πολίτες.

Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουλίου, όταν θα υπάρχει η παύση κάθε προεκλογικής δραστηριότητας τριών ημερών. Στις 13 Ιουλίου, οι ασθενείς με covid-19, τόσο σε καραντίνα όσο και σε αυτοαπομόνωση, θα ψηφίσουν, αλλά μόνο εκείνοι που θα υποβάλλουν αίτημα επτά ημέρες νωρίτερα. Όλοι οι άλλοι που θα επιβεβαιωθούν ως θετικοί έως την ημέρα της ψηφοφορίας θα αυτοαπομονωθούν και δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις 15 Ιουλίου. Στις 14 Ιουλίου, θα ψηφίσουν οι άρρωστοι και οι εξασθενημένοι καθώς και οι φυλακισμένοι και οι πολίτες υπό κράτηση. Η ψηφοφορία στις 15 Ιουλίου ξεκινά στις 07:00 (τοπική ώρα) και θα παραταθεί για 2 επιπλέον ώρες μέχρι τις 21:00 (τοπική ώρα).

Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι η προεκλογική εκστρατεία θα γίνει σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από το Covid-19, χωρίς μεγάλες  ή μικρές συγκεντρώσεις και θα δοθεί έμφαση στην ηλεκτρονική παρουσίαση των προγραμμάτων και μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Οι συναντήσεις με τους πολίτες θα πραγματοποιούνται στον ανοιχτό χώρο με το πολύ 50 άτομα, και σε εσωτερικούς χώρους με 30 άτομα και πάντα κρατώντας αποστάσεις.

Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν ένσταση για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της προεκλογικής εκστρατείας, την οποία η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (SEC) πρέπει να αποφασίσει εντός 72 ωρών από την υποβολή της καταγγελίας. Κατά της απόφασης της SEC, ο αιτών έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο εντός 48 ωρών από την παραλαβή της απόφασης και το Δικαστήριο έχει 72 ώρες για να αποφασίσει σχετικά με την παραλαβή της αγωγής

Οι συμμετέχοντες στις εκλογικές εκστρατείες δεν μπορούν να ζητήσουν πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις σε μέσα που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, των έντυπων μέσων και των διαδικτυακών πυλών ενώ η εξόφληση μπορεί να γίνει μόνο από τον επίσημο λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να συγκροτήσει εκλογικά συμβούλια για την υγεία το αργότερο αύριο, τα οποία θα διεξαγάγουν την ψηφοφορία στις 13 Ιουλίου για άτομα με Covid-19, σε καραντίνα ή αυτο-απομόνωση, και πρέπει επίσης να δοθούν οδηγίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Αρχής Υγείας.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κατάλογο των ψηφοφόρων το αργότερο στις 4 Ιουλίου και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή. Σε αυτές τις εκλογές, δεν θα ψηφίσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.  Ωστόσο, τα άτομα που θα συμπληρώσουν μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας τα 18 έτη, θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Τέλος μόνο οι ενήλικες πολίτες με έγκυρα προσωπικά έγγραφα θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές./ibna