Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος αναβολής των εκλογών, λέει ο Plenković

Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος αναβολής των εκλογών, λέει ο Plenković

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Andrej Plenković, δήλωσε την Τρίτη ότι η ημερομηνία των κοινοβουλευτικών εκλογών παραμένει στις 5 Ιουλίου και ότι είναι απαραίτητο να εργαστούμε με σύνεση και έξυπνο τρόπο προς όφελος της κροατικής οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην ερώτηση εάν οι κοινοβουλευτικές εκλογές παραμένουν την ίδια ημέρα, ο Plenković απάντησε καταφατικά.

«Φυσικά παραμένουν ως έχουν. Δεν μου είναι καθόλου κατανοητό πώς μπορούν να αμφισβητηθούν οι εκλογές. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, για το οποίο είναι αρμόδια η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (SEC). Η Κροατία σήμερα, ανεξάρτητα από 20 ή 19 περιπτώσεις, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν τις λιγότερο ενεργές περιπτώσεις 19 Covid ανά εκατομμύριο κατοίκους, και αυτό είναι το μήνυμα ότι η Κροατία είναι μια ασφαλής χώρα».

Σε ερώτηση αν προσέρχεται στο Bakar (αφού ήταν στο τουρνουά τένις στο Ζαντάρ) “αρνητικός ή θετικός”, ο Plenković απάντησε – “αρνητικός”. «Τώρα έχω μεγάλη εμπειρία στις επισκέψεις μου στην Κροατία. Ξέρω ακριβώς τι κάνω και πώς να συμπεριφέρομαι. Δεν θέτω τον εαυτό μου ή τους άλλους σε κίνδυνο».

Ο Plenković είπε ότι το SDP στην αρχή υποτίμησε τον Covid-19 και στη συνέχεια είπε ότι θα υπήρχαν 400.000 άνεργοι. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνεργοι, χάρη στην κυβέρνηση και το «βήμα προς τα εμπρός» που έκανε, αναφερόμενος στα έξι δισεκατομμύρια kuna που διατέθηκαν για τους μισθούς σε τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί για τους τομείς που το χρειάζονται.

«Με αυτόν τον τρόπο”, είπε, “εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό … Την τελευταία φορά που εκδώσαμε ομόλογα σε διεθνείς αγορές, το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο ώστε να μπορούσαμε να εκδώσουμε ομόλογα αξίας εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μείναμε στα δύο δισεκατομμύρια».

Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις ότι ο Covid-19 έχει αποφασιστεί αξιόπιστα ότι έχει τη χαμηλότερη ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι ο καθένας είναι πολύ πιο σκεπτικός για το τι μπορεί να αναμένεται το φθινόπωρο. «Γι’ αυτό η απόφασή μας, καθοδηγούμενη από την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, είναι ότι χρειαζόμαστε εκλογές και νέα νομιμότητα τώρα, όταν η ασθένεια βρίσκεται στη χαμηλότερη έντασή της, ώστε να μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση και να αντιμετωπίσουμε τόσο τις οικονομικές όσο και τις προκλήσεις δημόσιας υγείας το φθινόπωρο».

«Το γεγονός ότι έχουμε τώρα έναν ελαφρώς αυξημένο αριθμό εντοπίζεται σε πολλά σημεία στην Κροατία και πρέπει και πάλι να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα ιδρύματα υγείας και στους οίκους ευγηρίας. Πρέπει να μάθουμε και να ζούμε με τον Covid 19 έως ότου υπάρξουν φάρμακα και εμβόλια παγκοσμίως».

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το τουρνουά τένις στο Ζαντάρ, ο Plenković είπε ότι πρέπει να δούμε αν οι διοργανωτές ανέλαβαν όλα όσα χρειάζονταν. Εκτίμησε ότι η πρόθεση των διοργανωτών να φέρει τους καλύτερους παίκτες τένις στον κόσμο μαζί ήταν πολύ καλή. «Το τι συνέβη σε έναν, δύο παίκτες, δύο προπονητές, αυτή τη στιγμή το βλέπουμε. Θα δούμε αν θα υπάρξουν άλλες συνέπειες. Τα πρώτα τεστ από χθες φαίνονται αρκετά καλά, γιατί κανείς δεν είναι θετικός εκτός από ένα αγόρι».

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να ενισχύσει τα μέτρα στα σύνορα με τη Σερβία, είπε ότι πιστεύει ότι τα διοικητικά κεντρικά της κρίσης θα το φροντίσουν. «Εάν αποδειχθεί ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων μολυσμένων ατόμων προκαλείται από αφίξεις από συγκεκριμένες χώρες όπως η Σερβία, είναι φυσιολογικό τα μέτρα στα σύνορα να ενισχυθούν αμέσως»/.ibna