Μαυροβούνιο: Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κροατίας Milanović

Μαυροβούνιο: Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κροατίας Milanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović και ο Πρόεδρος της Κροατίας, Zoran Milanović, παρευρέθηκαν σήμερα στο Κότορ στον παραδοσιακό Ναυτικό Χορό της Boka.

Ο Milanović  βρίσκεται στο Μαυροβούνιο από χθες, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης προεδρικής επίσκεψής του, δεδομένου πως οι διακρατικές δραστηριότητες είχαν μπει στον πάγο για αρκετούς μήνες λόγω της πανδημίας.

Ο Δήμος του Kotor ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Δήμου, Apreljko Aprcović, καλωσόρισε τους Milanović και Đukanović.

Οι δύο πρόεδροι επισκέφθηκαν επίσης την έδρα της Κροατικής Κοινωνίας των Πολιτών του Μαυροβουνίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Đukanović, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος στο Κότορ, καθώς και τη Μητρόπολη του Κότορ.

Εκτός από τον Đukanović, ο Πρόεδρος της Κροατίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ivan Brajović και τον Πρωθυπουργό Duško Marković.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Brajović τόνισε ότι αυτή η επίσκεψη αποτέλεσε μια ακόμη επιβεβαίωση των καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και απόδειξη της ξεκάθαρης υποστήριξης προς το Μαυροβούνιο στην πορεία της ένταξής του. Εξήρε τη Δημοκρατία της Κροατίας για τη βοήθειά της στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπου η συνεργασία των δύο κοινοβουλίων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

«Η υποστήριξη της Κροατίας ήταν ακόμη πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη πως προέρχεται από μια φιλική γειτονική χώρα, η οποία κατάφερε επίσης να αφιερώσει τη θητεία της στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εν μέσω δύσκολων καιρών, στην πολιτική για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση», επεσήμανε ο κ. Brajović.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας δεν ήταν τυχαία:

«Είστε μια χώρα που έχει λάβει σωστές και έγκαιρες αποφάσεις. Συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ και εκκινώντας διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, επιλέξατε σαφώς και αμετάκλητα τη φύση των δυτικών δημοκρατιών», προσέθεσε ο κ. Milanović . Τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για τις δύο χώρες, μια κοινωνία της οποίας η Κροατία ήθελε να δει το Μαυροβούνιο να γίνεται μέλος το συντομότερο δυνατό, ως το πρώτο κράτος μέλος κατά την επόμενη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν προκλήσεις στον τομέα της υγείας και της οικονομία, πεπεισμένοι ότι τόσο το Μαυροβούνιο όσο και η Δημοκρατία της Κροατίας θα τις ξεπεράσουν με επιτυχία. /ibna