Σλοβενία: H Διεθνής Διαφάνεια στη Σλοβενία ​​απαιτεί καλύτερη προστασία των καταγγελτών

Σλοβενία: H Διεθνής Διαφάνεια στη Σλοβενία ​​απαιτεί καλύτερη προστασία των καταγγελτών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταγγελίας, η Διεθνής Διαφάνεια της Σλοβενίας τονίζει την κοινωνική σημασία των ατόμων που αναφέρουν υποψίες για παρατυπίες για το δημόσιο συμφέρον, τις οποίες αντιλαμβάνονται στη δουλειά τους σε δημόσιους οργανισμούς ή ιδιωτικές εταιρείες. Αυτά τα άτομα είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη πρακτικών διαφθοράς, την εκροή δημόσιου χρήματος, τη διάσωση ζωών και του περιβάλλοντος. Οι αποκαλύψεις καταγγελλόντων έχουν σώσει αμέτρητες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις τους, αυτά τα γενναία άτομα είναι πολύ συχνά στόχος αντιποίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και στη Σλοβενία.

«Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να στοχεύουν στην επαγγελματική φήμη των καταγγελτών, μπορούν να είναι νομικές επιθέσεις. Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό εάν στρέφονται εναντίον οικογενειών καταγγελτών, κατά της περιουσίας τους ή ακόμη και κατά της ψυχικής ή σωματικής τους υγείας. Συχνά, εκείνοι που εκδικούνται εναντίον των καταγγέλλων δεν τιμωρούνται επειδή δεν έχουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των καταγγελτών από τα αντίποινα. Αν θέλουμε πιο αποτελεσματική πρόληψη και εντοπισμό της διαφθοράς και τη λειτουργία της δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ Alma Sedlar, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας της Σλοβενίας.

Η TI Slovenia υπενθυμίζει ότι το 2019 ήταν από πολλές απόψεις ένα σημείο καμπής για την προστασία των καταγγελτών. Η οδηγία της ΕΕ για την προστασία των καταγγελτών εγκρίθηκε, την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής της G20 στην Οσάκα πέρυσι ενέκρινε έναν κατάλογο αρχών για την αποτελεσματική προστασία των καταγγελτών.

«Όταν εγκρίθηκε η οδηγία, εκφράσαμε την άποψη ότι η Σλοβενία ​​πρέπει να την εφαρμόσει με έναν φιλόδοξο, προοδευτικό νόμο. Ο σημερινός υπουργός έχει ήδη αγγίξει αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ακρόασης πριν από το διορισμό της, κάτι που είναι καλό σημάδι, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλουμε η Σλοβενία ​​να αποτελέσει παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα, όπως κάποτε ήταν», δήλωσε η Δρ Alma Sedlar.

Η μεταφορά της οδηγίας θα είναι ένα από τα βασικά βήματα για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την πρόληψη της διαφθοράς στη Σλοβενία. Η τροποποίηση του νόμου περί ακεραιότητας και πρόληψης της διαφθοράς, η οποία θα συζητηθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης, θα είναι επίσης απαραίτητη για αυτό το πλαίσιο. Η TI Slovenia επαναλαμβάνει τη σημασία των προτεινόμενων λύσεων που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Πρόληψης της Διαφθοράς να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και καλεί τα μέλη του Κοινοβουλίου να εγκρίνουν την προτεινόμενη τροπολογία. Η TI Slovenia θα παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.

Τέλος, η TI Slovenia ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης για τις απόψεις της σχετικά με την τροπολογία./ibna