Αλβανία: Δεν υπάρχουν οι 15 προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου με την ΕΕ, δήλωσε η Calavera

Αλβανία: Δεν υπάρχουν οι 15 προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου με την ΕΕ, δήλωσε η Calavera

Η Διευθυντής των Δυτικών Βαλκανίων στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Γειτονία και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Genoveva Luiz Calavera, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν 15 προϋποθέσεις για την έναρξη διακυβερνητικών συνομιλιών Αλβανίας-ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου David McAllister, η Calavera δήλωσε ότι «πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους 15 όρους».

«Οι 15 προϋποθέσεις είναι πολύ σημαντικές για την πρόοδο της Αλβανίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τις διαφοροποιήσουμε. Δεν υπάρχουν 15 προϋποθέσεις για την έναρξη του πρώτου γύρου συνομιλιών. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που είναι πολύ σημαντικές πριν από την έναρξη των συνομιλιών και άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον μετά την έναρξη αυτών των συνομιλιών», δήλωσε η Calavera.

Τόνισε επίσης ότι «όλοι αυτοί οι όροι θα αντικατοπτρίζονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στη διακυβερνητική διάσκεψη που θα συζητηθεί με μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο».

Στις παρατηρήσεις της, η Calavera άγγιξε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και του ελέγχου συνεχίστηκε παρά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον COVID-19.

«Η διαδικασία ελέγχου», όπως είπε, «είχε θετική επίδραση στο δικαστικό σύστημα και ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματά της».

Η Calavera υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε κεφάλαιο της ΕΕ προς την Αλβανία έχει επενδυθεί με πολύ διαφανή τρόπο και το ίδιο θα ισχύει και για τα κεφάλαια που προορίζονται για τον μετριασμό του σεισμού και του αντίκτυπου από τον COVID-19».

Η Διευθυντής των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΚ επαίνεσε ιδιαίτερα τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της εμπορίας και της καλλιέργειας ναρκωτικών./ibna