Τουρκία: Ο Bozkir, δεσμεύτηκε να εκπροσωπήσει όλα τα μέλη των ΗΕ

Τουρκία: Ο Bozkir, δεσμεύτηκε να εκπροσωπήσει όλα τα μέλη των ΗΕ

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) Volkan Bozkir δήλωσε τη Δευτέρα ότι ως πρόεδρος, θα υπηρετεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ και θα εκπροσωπεί τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών στο σύνολό τους.

«Οι προσδοκίες και οι απόψεις κάθε ομάδας και των μελών τους θα είναι εξίσου σημαντικές και πολύτιμες για μένα», είπε στην τελετή εγκαθίδρυσης του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη εξέλεξε τον Bozkir, πρώην Τούρκο πρέσβη, ως τον Πρόεδρο πριν από την 75η Γενική Συζήτηση τον Σεπτέμβριο.

Σε μυστική ψηφοφορία, ο Bozkir, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε 178 ψήφους από το σώμα, με 11 αποχές.

Στην ομιλία του, ο Bozkir εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα κράτη του ΟΗΕ, τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους στην εκλογή του.

«Αυτό είναι επίσης ένα μοναδικό προνόμιο καθώς σηματοδοτήσαμε την 75η επέτειο του οργανισμού μας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη τιμή να έχουμε την υποστήριξη των μελών του.

Τονίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι θανατηφόρες συγκρούσεις και ο COVID-19 είναι παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν παγκόσμιες αντιδράσεις, είπε ότι η Γενική Συνέλευση, το κοινοβούλιο του κόσμου, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να κατευθύνει πολυμερείς προσπάθειες.

Η οικοδόμηση συναίνεσης θα είναι ο πυρήνας των προσπαθειών μου. Θα χρησιμοποιήσω στο μέτρο του δυνατού την ηθική εξουσία και την ήπια εξουσία του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. Οι κατευθυντήριες αρχές της Προεδρίας μου θα είναι η αμεροληψία, η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και η μη διάκριση», πρόσθεσε ο Bozkir.

Οι τρεις πυλώνες του ΟΗΕ – ειρήνη και ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα – θα λάβουν ίση και ισορροπημένη προσοχή κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο COVID-19 ως επείγουσα υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση, είπε ότι ο ιός αποτελεί επίσης απειλή με κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

«Στη συλλογική μας αντίδραση στην πανδημία, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ειδικές ανάγκες των πιο ευάλωτων ατόμων στους τρεις πυλώνες του ΟΗΕ» δήλωσε ο Bozkir./ibna