Ρουμανία: Αντιδράσεις για την παράταση της κατάστασης συναγερμού

Ρουμανία: Αντιδράσεις για την παράταση της κατάστασης συναγερμού

Ανακοινώνοντας ότι η χώρα έχει δυνατότητα διεξαγωγής 17.000 τεστ (RT-PCR) την ημέρα, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε πιθανότητα «αλλοίωσης των στατιστικών που σχετίζονται με τα κρούσματα του κορωνοϊού», κατηγορώντας ως «πολιτική δημαγωγίας», «όλους όσους ήθελαν να μειώσουν συστηματικά τον κίνδυνο » επικρίνοντας την ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών που « παρακινούσαν τους πολίτες να μην σέβονται τους κανόνες». Επιπλέον, ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωσε ότι η κατάσταση συναγερμού θα συνεχιστεί όσο είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι εξασφαλίζει “το πλαίσιο που επιτρέπει στις αρχές, τους πολίτες, τις εταιρείες και τους θεσμούς να σέβονται όλους τους κανόνες για την προστασία της υγείας των ανθρώπων».

Ο Ludovic Orban δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει, στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το νομοσχέδιο που προτείνει τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και μέτρα προστασίας της υγείας για όσους συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει μειωθεί μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

Σε άλλο σημείο ο Orban δήλωσε επίσης ότι ο διπλασιασμός των οικογενειακών επιδομάτων δεν αποτελεί επί του παρόντος επιλογή, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα μπορούσαν να καταβληθούν αυτά τα επιδόματα. Agerpres

Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι “το μεγάλο σχέδιο των μέτρων οικονομικής στήριξης”, που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσει εντός 10 ημερών. Αυτό το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων για την εγγύηση δανείων σε μεγάλες εταιρείες, τις μελλοντικές επενδύσεις τους καθώς και επενδύσεις τύπου «green field». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Orban, η κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδιο επιδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Marcel Ciolacu δήλωσε στο B1TV χθες το βράδυ, ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR) τη Δευτέρα, σχετικά με μια συνταγματική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετά την έγκριση από την εκτελεστική εξουσία της απόφασης για παράταση της κατάστασης συναγερμού σε ολόκληρο το έδαφος της Ρουμανίας, για επιπλέον περίοδο 30 ημερών, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την κυβέρνηση Orban για «κατάχρηση εξουσίας» και «έλλειψη αξιοπιστίας». «Η διαδρομή που επέλεξε το PNL είναι η χειρότερη. Κατά κάποιο τρόπο, επέβαλαν αυτήν την κατάσταση συναγερμού με τη βία, χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση ή δημόσια συζήτηση». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του PSD, γερουσιαστής Lucian Romașcanu, δήλωσε ότι η κατάσταση  συναγερμού θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί σε τοπικό επίπεδο και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτήν την πανδημία για δικό της όφελος, για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας./ibna