Αλβανία: Για την ψήφο της Διασποράς συζήτησε ο Rama με το Συμβούλιο Συντονισμού της Διασποράς

Αλβανία: Για την ψήφο της Διασποράς συζήτησε ο Rama με το Συμβούλιο Συντονισμού της Διασποράς

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama πραγματοποίησε σήμερα εικονική συνομιλία με το Συμβούλιο Συντονισμού της Διασποράς, με θέμα της συζήτησης την ψήφο της Διασποράς στην εκλογική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Rama «η ψήφος των μεταναστών είναι μια δημόσια προγραμματική δέσμευση που έχουμε αναλάβει, αλλά σε ειδικές συνθήκες, όταν είναι απαραίτητο για τη διαπραγμάτευση μεταξύ τριών κομμάτων, η αισιοδοξία για την επίτευξη του είναι πολύ μικρότερη από το κανονικό.»

«Ο λόγος αυτής της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι πρακτικές δυνατότητες ψηφοφορίας των Αλβανών πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και, φυσικά, να παρασχεθεί μια επισκόπηση της κατάστασης και των τρεχουσών συνθηκών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που υπερβαίνει αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Rama.

Δήλωσε επίσης ότι «πρώτα απ’ όλα, η ψηφοφορία των μεταναστών είναι μια δημόσια δέσμευση που βασίζεται στο πρόγραμμα που έχουμε κάνει. Δεύτερον, έχουμε εργαστεί υπό το φως αυτής της δέσμευσης παράλληλα με την πολιτική διαδικασία, η οποία για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να επεξεργαστούμε, είναι μια καθυστερημένη διαδικασία στο πλαίσιο της Εκλογικής Μεταρρύθμισης ενόψει των επόμενων εκλογών», επεσήμανε ο Rama.

Διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε ούτε έλλειψη ούτε στέρηση πολιτικής βούλησης για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο οποίος κατά την άποψή μας έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους που σχετίζονται με το περιβάλλον και το πλαίσιο διεξαγωγής εκλογών στην Αλβανία».

«Παρακολούθησα στενά όλες τις προσπάθειές σας και τις συζητήσεις σας και χαίρομαι που δεν έλειψε η άμεση επαφή με την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της δέσμευσης του υπουργού Majko. Λυπάμαι που με κάποιον τρόπο έχετε αμφισβητήσει τη θέλησή μας, κάτι που είναι ξεπερασμένο και εξηγείται εύκολα», είπε ο Rama.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας άνευ προηγουμένου εκλογικής μεταρρύθμισης, καθώς σήμερα δεν είμαστε δύο κόμματα αλλά τρία κόμματα, και κατά κάποιον τρόπο η σκηνή των πολιτικών κομμάτων που πρέπει να συμφωνήσουν για τις εκλογές είναι τριπολική».

«Από τη μία πλευρά, είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και μια άλλη εντός. Τονίζω αυτό, ότι από την αριθμητική άποψη, ο Κώδικας και η Εκλογική Μεταρρύθμιση στο σύνολό τους απαιτούν ειδική πλειοψηφία που δεν έχουμε σήμερα αριθμητικά στη Συνέλευση. Από την άποψη της παράδοσης, θέλουμε επίσης να σεβόμαστε τη συνέχεια μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας. Αυτή η διαδικασία στο τρέχον πλαίσιο αφορά μια κατανόηση μεταξύ 3 κομμάτων, από την πλευρά μας ως πλειοψηφίας με δύο άλλους πολιτικούς πόλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είναι προϊόν του ίδιου κόμματος ή πηγή επιλογής, δείχνουν αποκλίνουσες απόψεις», είπε ο Rama.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία της κατανόησης που βασίζεται στην αμοιβαία ανοχή μεταξύ των τριών μερών,

«Όταν πρόκειται για την ψηφοφορία των μεταναστών, δεν υπάρχει διαφωνία, αλλά δεν συμφωνούμε αυτήν τη στιγμή, επειδή ο διάβολος είναι πάντα στις λεπτομέρειες. Κατ ‘αρχήν, δεν υπάρχει κόμμα που να λέει ότι δεν θέλουμε τους μετανάστες να ψηφίσουν, αλλά όταν πρόκειται για τον τρόπο ψηφοφορίας και τις διαθέσιμες ευκαιρίες, οι ευκαιρίες είναι πολύ περιορισμένες. Η διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη και συγκρουόμενη και καθυστέρησε αυτή τη μεταρρύθμιση. Σε συγκεκριμένες συνθήκες, όταν είναι απαραίτητο για τα τρία μέρη να διαπραγματευτούν, η αισιοδοξία για την επίτευξή της είναι πολύ μικρότερη από την κανονική», δήλωσε ο Rama.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μελετήσαμε την ανάλυση των μεθόδων ψηφοφορίας από το εξωτερικό, αλλά για ιστορικούς λόγους πολιτικής σύγκρουσης αποκλείσαμε τη δυνατότητα ψηφοφορίας σε πρεσβείες και προξενεία, κάτι που θα αποτελούσε αιτία συζήτησης και δυσπιστίας».

Είπε ότι η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο φαίνεται να επιμένει στο αίτημά της, εμείς οι ίδιοι την έχουμε θέσει ως στόχο και πολιτική δέσμευση στο πρόγραμμά μας και εργαζόμαστε καθημερινά.

«Εργαζόμαστε για μια επιλογή ηλεκτρονικής εγγραφής, μια επιλογή συμβατότητας μεταξύ της λίστας ψηφοφόρων και της λίστας των ενδιαφερομένων, αλλά είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν είναι βιώσιμη όχι. Είμαι βέβαιος ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδικασία, γιατί να μην ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό έργο», είπε./ibna