Β-Ε: Πρωτοφανής κρίση στη βιομηχανία αερομεταφορών

Β-Ε: Πρωτοφανής κρίση στη βιομηχανία αερομεταφορών

Ο Οργανισμός Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας της Β-Ε (BHANSA), σε συνεργασία με όλους τους Ευρωπαϊκούς παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας και την EUROCONTROL, εργάζεται ώστε να βρει τις καλύτερες λύσεις για να ξεπεραστεί η άνευ προηγουμένου κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Επιπλέον, αρχίζουμε κοινές δράσεις με τη συμμετοχή όλων των τομέων της αεροπορικής βιομηχανίας και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου η αντιμετώπιση από πλευράς Β-Ε της κατάστασης να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχής, δήλωσε ο διευθυντής της BHANSA Davorin Primorac.

Επίσης, ανακοίνωσε την αυριανή συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου αναμένεται η ανταλλαγή εμπεριστατωμένων προτάσεων για κοινή δράση.

«Η κατάσταση παγκοσμίως όσον αφορά την εναέρια κυκλοφρία παραμένει εξαιρετικά δυσμενής. Δεδομένης της φύσης των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, η αεροπορική βιομηχανία έχει επηρεαστεί αρνητικά σε δυσανάλογο βαθμό, και επί του παρόντος βιώνει τη χειρότερη κρίση από την ίδρυσή της. Οι οικονομικές απώλειες που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες, οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τα αεροδρόμια είναι πρωτοφανείς στην ιστορία», δήλωσε ο Primorac.

Όσον αφορά τη Β-Ε, μόνο το 10% της εναέριας κυκλοφορίας καταγράφηκε τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι εκτιμήσεις για αυτόν τον μήνα δεν είναι τρομακτικά καλύτερες. Παρά την επιχειρησιακή ετοιμότητα για πλήρη χωρητικότητα, η κίνηση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.

Η κατάσταση, όπως τόνισε ο Primorac, είναι δύσκολη, αλλά η διοίκηση της BHANSA προχωρά ήδη με σταθερά μέτρα για τη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας και την προετοιμασία για την επόμενη περίοδο. Έχουν γίνει αλλαγές στον οικονομικό σχεδιασμό του Οργανισμού για το τρέχον έτος, οι περικοπές είναι αναπόφευκτες και, όπως επισημαίνει ο Primorac, μέσω μειώσεων των δαπανών, αναβολών των επενδύσεων και άλλων υποχρεώσεων για μεταγενέστερες περιόδους, η BHANSA θα εξοικονομήσει περίπου 23 εκατομμύρια μάρκα σε αυτή την κρίσιμη χρονιά.

Ο Primorac σχολίασε επίσης τις προκλήσεις λόγω της εκστρατείας «Ο ουρανός μας, η επιτυχία μας», σχετικά με την πλήρη ανάληψη του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ολόκληρου του εναέριου χώρου της Β-Ε από τον Οργανισμό. Είπε ότι είναι περήφανος για όλα όσα έχει επιτύχει η Υπηρεσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και ιδιαίτερα για την ιστορική ανάληψη του εναέριου χώρου μας.

Ο στόχος, προσθέτει, ήταν να ενημερώσουμε το κοινό μας για το τεράστιο επίτευγμα μετά από 28 χρόνια από την ανεξαρτησία της Β-Ε. Αυτό περιελάμβανε την προώθηση της Β-Ε και της BHANSA στη διεθνή σκηνή μέσω διαφημιστικών σποτ που προβάλλουν τα τουριστικά μας αξιοθέατα και προσελκύουν ξένους τουρίστες και επενδύσεις. /ibna