Altun: Μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη ενάντια στον αντι-μουσουλμανικό ρατσισμό

Altun: Μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη ενάντια στον αντι-μουσουλμανικό ρατσισμό

«Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενοί εταίροι σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και μπορούμε σίγουρα να συνεργαστούμε πιο στενά ενάντια στον αντι-μουσουλμανικό ρατσισμό» δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας Dr. Fahrettin Altun κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση της Έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Ισλαμοφοβία 2019, του Ιδρύματος Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA).

«Σε αυτό το πλαίσιο”, συνέχισε ο Altun «η τουρκική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ευρωπαίων φίλων μας για την προώθηση της ισότητας για τους μουσουλμάνους και τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Είμαι βέβαιος ότι μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ σοβαρή πρόκληση και να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για όλους».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, σημείωσε ότι ο SETA μέσα σε πέντε συνεχόμενα χρόνια παρέδωσε μια πολύτιμη δημόσια υπηρεσία, δημοσιεύοντας την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ισλαμοφοβίας, επιτρέποντας σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν την εξέλιξη του αντι-ισλαμικού ρατσισμού στην Ευρώπη και συγχρόνως ενσαρκώνει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με ορισμένες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις στην Ήπειρο.

Η έκθεση δεν είναι για να δείχνουμε με το δάχτυλο, αλλά μια έκκληση για ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ φίλων, σημείωσε ο Fahrettin Altun προσθέτοντας ότι «υπό αυτήν την έννοια, θα ήθελα να αναγνωρίσω την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το κρίσιμο έργο και να καλωσορίσω τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και των σχετικών οργανισμών.»

Τονίζοντας ότι ο αντι-μουσουλμανικός ρατσισμός δεν είναι εγγενώς ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο Altun σημείωσε ότι «είναι μια παγκόσμια απειλή που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές παντού, από τη Νοτιοανατολική Ασία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες» προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να είναι εκεί που ξεκινά ο πόλεμος κατά της Ισλαμοφοβίας.

Ο Fahrettin Altun είπε ότι η Ευρωπαϊκή Έκθεση Ισλαμοφοβίας 2019 έδειξε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, καθώς υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων, ισλαμικών λατρευτικών χώρων και κοινοτικών κέντρων» αναφέροντας σειρά γεγονότων και δράσεων από συγκεκριμένες ομάδες που αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως απειλή και τους Μουσουλμάνους ως εγκληματίες.

Ο Altun τόνισε ότι ως υπέρμαχος της διαφορετικότητας και της ισότητας, η Τουρκική Δημοκρατία είχε λάβει ιστορικά μέτρα για την καταπολέμηση των θρησκευτικών διακρίσεων υπό την ηγεσία του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Συνεχίζοντας ο Fahrettin Altun σημείωσε ότι «όπως είναι γνωστό, τη δεκαετία του 2000, η ​​τουρκική κυβέρνηση διευκόλυνε την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων που είχαν ήδη κατασχεθεί από μη μουσουλμανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Σήμερα, καθώς τα τζαμιά και τα κέντρα μουσουλμανικών κοινοτήτων δέχονται επίθεση στην Ευρώπη, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε δημόσιους πόρους για την αποκατάσταση εκκλησιών και συναγωγών. Σύμφωνα με την αρχή της ίσης ιθαγένειας, γιορτάζουμε με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, τις οποίες θεωρούμε ως αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Από την Εκκλησία του Akdamar στο Van έως τη Μεγάλη Συναγωγή της Edirne, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά του έθνους μας» υπογράμμισε ο Altun.

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τους φίλους και τους συμμάχους της για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους και της υποκίνησης βίας εναντίον μουσουλμάνων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος, μαζί με τους ηγέτες της Μαλαισίας και του Πακιστάν, υπέγραψαν την ίδρυση ενός κέντρου μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Ισλαμοφοβία. Με βάση τη συνάντηση των ηγετών στη Νέα Υόρκη, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συμφωνίας στη Μαλαισία και αναμένουμε από το Πακιστάν να ενταχθεί σύντομα. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών παραμένει σε συνομιλίες με τους εταίρους μας για να ξεκινήσει αυτό το έργο το συντομότερο δυνατό. Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε παρόμοια έργα θα ήταν πράγματι ένα ευπρόσδεκτο βήμα και θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης κατά του μίσους, κατέληξε ο Fahrettin Altun./ibna