Ρουμανία: Τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και την Ουγγαρία σχολίασε ο Aurescu

Ρουμανία: Τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και την Ουγγαρία σχολίασε ο Aurescu

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Bogdan Aurescu σχολίασε τις σχέσεις της Ρουμανίας με τη Ρωσία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το αμερικανικό κέντρο προβληματισμού για ευρωπαϊκή πολιτική ανάλυση (CEPA) σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρουμανία δεν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι “εχθρικό κράτος”, αλλά επισημαίνει τη συμπεριφορά αυτής της χώρας “η οποία ήταν επιθετική τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu.

«Δεν είναι ξαφνική αλλαγή, δεν είναι ριζική αλλαγή, αυτό είναι σίγουρο. Εάν ακολουθήσουμε την πολιτική της Ρουμανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, στην ανατολική πτέρυγα, στη Μαύρη Θάλασσα, μπορούμε να δούμε ότι η αμυντική μας στρατηγική για τη χώρα, το κείμενο που παρουσιάστηκε πρόσφατα προς έγκριση στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας, βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τις προηγούμενες αμυντικές στρατηγικές της Ρουμανίας και δεν είναι ασυνήθιστο να επισημαίνεται η συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή. Δεν είναι μόνο μια ανάλυση της Ρουμανίας, είναι μέρος της ανάλυσής μας στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε και είναι κοινή απόφαση των συμμάχων να σημειώσουν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δημιουργεί κινδύνους», εξήγησε ο Aurescu Agerpres.

Επίσης με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό του, Peter Szijjarto, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι, ότι «διαφορετικές προσεγγίσεις της ιστορίας» δεν πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις. «Ήταν το κύριο μήνυμά μου – μην επιδεινώσετε τη διμερή σχέση για αυτούς τους λόγους, επειδή το παρελθόν είναι παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, να αναπτύξουμε τη στρατηγική εταιρική μας σχέση και αυτό θέλουμε στη Ρουμανία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι από το 2002, έχουμε σταθερό εμπόριο, έχουμε πολλά κοινά στην περιοχή και θέλουμε να αναπτύξουμε αυτήν τη σχέση με θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Υπουργός Aurescu.

Επίσης, την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto αποκάλεσε τον Πρόεδρο Klaus Iohannis σε μια ανάρτησή του στο Facebook «εξτρεμιστικό αντι-ουγγρικό πολιτικό», λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Iohannis ότι έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το νόμο που προέβλεπε το άνοιγμα συνοριακού σταθμού με την Ουγγαρία. Κατά την παραπομπή στο CCR, ο Πρόεδρος δείχνει ότι ο νόμος παραβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις σχετικά με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών στο κράτος. Απαντώντας το Ρουμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα λόγια του Υπουργού της Ουγγαρίας είναι «απαράδεκτα και με έλλειψη σεβασμού»./ibna