Κροατία: «Κορωνο-τουρνουά» στο Ζαντάρ

Κροατία: «Κορωνο-τουρνουά» στο Ζαντάρ

Μετά τον τενίστα Grigor Dimitrov, που έπαιξε στο τουρνουά Adria Tour στο Ζαντάρ, βγήκε θετικός για κορωνοϊό, τρεις ακόμη παίκτες του τένις διαγνώστηκαν με COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COVID-19 του Ζαντάρ, Šime Vicković στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό (HTV) τη Δευτέρα το πρωί.

Ο εμπορικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας N1 ανέφερε ότι μία από αυτές τις θετικές περιπτώσεις είναι ο Κροάτης τενίστας Borna Ćorić. Ο Novak Đoković αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ στην Κροατία και έφυγε από το τουρνουά για το Βελιγράδι.

Πριν από λίγες μέρες, οι αρχές της πόλης Ζαντάρ χαιρέτισαν το τουρνουά λέγοντας ότι θα βελτιώσει την εικόνα του τουρισμού στην Κροατία.

“Το Adria Tour, που διεξάγεται στο Ζαντάρ, είναι μια μεγάλη εκδήλωση για την Κροατία για την οποία είμαστε εξαιρετικά περήφανοι. Είμαστε ευγνώμονες στον Goran Ivanišević, ο οποίος είναι ο προπονητής του Novak Đoković και ο διευθυντής του τουρνουά στο Zadar. Η συνεργασία ανάμεσα σε αυτόν και εμάς ως Κροατική Ομοσπονδία Τένις, οι αντιπρόεδροι Neven Nakić και ο Franc Regina μαζί με άλλες ομοσπονδίες μέσω του ITF, δημιούργησαν καλές σχέσεις και μας προσέφεραν το τουρνουά Adria στο Ζαντάρ», δήλωσε η πρόεδρος της Κροατικής Ομοσπονδίας Τένις, Nikolina Babić.

Ο Ćorić επιβεβαίωσε τα νέα στον λογαριασμό του στο Twitter και κάλεσε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του τις τελευταίες ημέρες να δοκιμαστούν.

Ο Ćorić λέει ότι λυπάται «για οποιαδήποτε ζημιά» που μπορεί να προκάλεσε και πρόσθεσε ότι αισθάνεται καλά και δεν έχει συμπτώματα.

Εκτός από τον Ćorić, ο Marko Paniki, ο οποίος είναι εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης του Novak Đokovic και ο προπονητής του Dimitrov, Christian Groh, βγήκαν επίσης θετικοί, εξήγησαν οι διοργανωτές του τουρνουά.

Ο Vicković ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξέσπασαν τα νέα σχετικά με τη μόλυνση του Dimitrov χθες το βράδυ, 1.023 άτομα έχουν υποβληθεί σε τεστ. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση της αυτο-απομόνωσης των υπόπτων περιστατικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφόρησε η επιδημιολογική ομάδα του Ζαντάρ τη Δευτέρα το πρωί, τέσσερις παίκτες τένις και δύο προπονητές έχουν μέχρι στιγμής διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Ο Dimitrov έφτασε στο Ζαντάρ πριν από λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στο τουρνουά τένις Adria Tour του Novak Đokovic στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κροατίας, έπαιξε τένις και μπάσκετ με άλλους συμμετέχοντες στο σκέλος του τουρνουά που διοργανώθηκε στο Zadar.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Dimitrov δημοσίευσε στο Instagram: «Γεια σε όλους-Θέλω να επικοινωνήσω… και οι φίλοι γνωρίζουν ότι έχω βγει θετικός στο Μονακό για τον Covid-19».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι οποιοσδήποτε έχει έρθει σε επαφή μαζί μου τις τελευταίες μέρες θα υποβληθεί σε τεστ και θα λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Λυπάμαι τόσο για οποιαδήποτε ζημιά που θα μπορεί να προκάλεσα. Είμαι πίσω στο σπίτι τώρα και αναρρώνω. Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς”, λέει ο Βούλγαρος τενίστας.

Ο τελικός αγώνας στο Ζαντάρ, που ήταν να γίνει το απόγευμα της Κυριακής, ακυρώθηκε ως προληπτικό μέτρο.

Δέκα παιδιά και έξι ενήλικες από το Tennis Club “Karlovac”, από την πόλη Karlovac της Κεντρικής Κροατίας, βγήκαν θετικά σε κορωνοϊό τη Δευτέρα το πρωί και μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι μετά την επιστροφή του από το Zadar Adria Tour την Παρασκευή.

Μετά τις χθεσινές πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση του ιού στο τουρνουά, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Karlovac αποφάσισε να προχωρήσει στη χορήγηση τεστ ως προληπτικό μέτρο, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δοκιμών, τόσο οι παίκτες του τένις όσο και οι συνοδείες τους μπαίνουν σε απομόνωση για 14 ημέρες και η κατάσταση της υγείας τους και η κατάσταση των μελών της οικογένειάς τους θα παρακολουθούνται, δήλωσε ο υπεύθυνος επιδημιολόγος.

Την Κυριακή το βράδυ, η αρχή πολιτικής προστασίας εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

Καθώς λάβαμε πληροφορίες ότι ο τενίστας Grigor Dimitrov που έπαιξε στο τουρνουά τένις Adria Tour στο Ζαντάρ βρέθηκε θετικός για κορωνοϊό, ζητάμε από όλους αυτούς που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του για περισσότερο από δέκα λεπτά να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και επικοινωνήστε με τον αρμόδιο επιδημιολόγο στον τόπο όπου διαμένουν ή με τον οικογενειακό γιατρό σας.

Οι κάτοικοι της κομητείας Zadar που υποπτεύονται ότι υπάρχει λοίμωξη, δηλαδή που έχουν στενή επαφή με κάποιον παίχτη του τένις, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον επιδημιολόγο που είναι εν ενεργεία και το γιατρό τους.

Από αύριο, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Ζαντάρ θα παρουσιάσει μια επιπλέον τηλεφωνική γραμμή και επιπλέον ομάδες εργασίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι ισχύουν επιδημιολογικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, η οποία είναι η πιο σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ότι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι./ibna