Αλβανία: Σε δυο φάσεις το άνοιγμα της θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών

Αλβανία: Σε δυο φάσεις το άνοιγμα της θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών

Σε δυο φάσεις θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής του Durres, μετά την ανακοίνωση την Κυριακή του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη φάση, που ξεκινά σήμερα, οι Αλβανοί πολίτες με μόνιμη διαμονή την Ιταλία και οι πολίτες της ΕΕ, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από το Durrës στα ιταλικά λιμάνια.

Στη δεύτερη φάση, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της ΕΕ, εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, από την 1η Ιουλίου 2020, η θαλάσσια μεταφορά επιβατών στην Ιταλία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους Αλβανούς πολίτες.

Η Λιμενική Αρχή του Durres ανακοίνωσε επίσης ότι, «Όλοι οι αλλοδαποί που είναι στην Αλβανία ή έρχονται στην Αλβανία για λόγους εργασίας» επιτρέπεται επίσης να ταξιδεύουν με τα διεθνή πορθμεία.

Έτσι, όλοι οι Αλβανοί πολίτες που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ επιτρέπεται να μετακινούνται από και προς την Αλβανία και τους παρέχονται έγγραφα χωρών της ΕΕ ή άλλων χωρών εκτός της ΕΕ. Όλοι οι Αλβανοί και αλλοδαποί διπλωμάτες, καθώς και διπλωμάτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα επιτρέπεται να μετακινούνται με τα προσωπικά τους οχήματα στην είσοδο και έξοδο από και προς την Αλβανία.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων, εργάζεται για να επιτρέψει τη σταδιακή και ασφαλή επανέναρξη των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών επιβατών.

Μέσω δελτίου τύπου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η όλη διαδικασία επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ασφάλειας της υγείας των επιβατών, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών των διεθνών οργανισμών./ibna