Βόρεια Μακεδονία: Υπό δύσκολες συνθήκες οι εκλογές για το VMRO-DPMNE

Βόρεια Μακεδονία: Υπό δύσκολες συνθήκες οι εκλογές για το VMRO-DPMNE

Σε τρεις ημέρες, ίσως ξεκινήσει η πιο ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία στη χώρα, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου. Αυτή η εκστρατεία θα διεξαχθεί χωρίς συλλαλητήρια και με μειωμένες συγκεντρώσεις πολιτών, με παρουσίαση των προγραμμάτων των κομμάτων μέσω βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης οι εκλογές θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα διεξαχθούν σύμφωνα με ειδικά πρωτόκολλα προστασίας από το Covid-19.

Υπό αυτές τις συνθήκες, 15 πολιτικές οντότητες με 87 λίστες, οι οποίες αρχικά σχεδίαζαν να αγωνιστούν στις 12 Απριλίου, θα διαγωνιστούν για τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο.

Αυτές είναι οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές για τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, αλλά όχι η πρώτη εκλογική πρόκληση για την ηγεσία του κόμματος, για το οποίο το πρώτο τεστ ήταν οι περσινές προεδρικές εκλογές. Οι επικείμενες εκλογές είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του Mickoski και του ηγέτη του SDSM Zoran Zaev για την θέςη του Πρωθυπουργού.

Για τον Zoran Zaev, αυτές είναι οι τρίτες κοινοβουλευτικές εκλογές από τότε που έγινε ο αρχηγός του SDSM. Αν και ο Zaev είναι ο κύριος αντίπαλος του Mickoski, το SDSM δεν είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής του VMRO-DPMNE, δεδομένου ότι αρκετές άλλες πολιτικές οντότητες από τις δώδεκα επαρχίες  έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Δεδομένου ότι πρόκειται για μικρότερα κόμματα, το ερώτημα είναι αν θα εξασφαλίσουν έδρες, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα αφαιρέσουν μερικές ψήφους από το εκλογικό σώμα που τείνει περισσότερο προς το VMRO-DPMNE.

Από αυτή την άποψη, η ανεξάρτητη εκλογική εκπροσώπηση ενός μέρους της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του VMRO-DPMNE σε αυτές τις εκλογές είναι προφανής, μετά τη διάσπαση στο κόμμα μετά το δημοψήφισμα το 2018, δηλαδή πριν από την έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων. Η «Μακεδονική ιδέα» του Petar Bogoyevski, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του VMRO-DPMNE, εξασφάλισε συμμετοχή στις εκλογές μέσω ενός κόμματος που είναι εγγεγραμμένο ως Σοσιαλδημοκρατικό, δηλαδή μέσω του SDU, το οποίο σχηματίστηκε κάποτε από τον Lazar Elenovski.

Από την άλλη πλευρά, το νέο κόμμα Φωνή για τη Μακεδονία, το οποίο συγκροτήθηκε από την πρώην βουλευτή Solza Grceva, η οποία εκδιώχθηκε από το SDSM και η οποία ήταν μεταξύ των δεξιών ομάδων που αγωνίστηκαν για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, έχει την πρώτη εκλογική εμφάνιση. Από εκείνο το στρατόπεδο που υποστήριξε ανοιχτά το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ενοποιημένη Μακεδονία του Jianko Basev, η οποία συνήψε συνασπισμό με το Frodem του Jiove Kekenovski. Ο Basev και ο Kekenovski δημιούργησαν έναν συνασπισμό που ονόμασαν «Ποτέ Βορράς – πάντα Μακεδονία».

Το νεοσυσταθέν κόμμα Integra του Ljupco Ristevski, το οποίο δηλώνεται ως συντηρητικό κόμμα, κάνει επίσης πρεμιέρα σε αυτές τις εκλογές.

Παρά την διαστρωμάτωση που πέρασε το VMRO-DPMNE κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, και στη συνέχεια γύρω από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος, το οποίο αντικατοπτρίζεται στις υποψηφιότητες στις εκλογές αυτές, η κατάσταση στο αριστερό στρατόπεδο μοιάζει πιο ξεκάθαρη.

«Το Κόμμα σας», το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τις εκλογές, θα κάνει επίσης πρεμιέρα σε αυτές τις εκλογές, αλλά μόνο σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, όπου οι λίστες περιέχουν αρκετά γνωστά ονόματα από νομικούς κύκλους, όπως ο δικηγόρος Aleksandar Tortevski, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Mirjana Najcevska. και συνταξιούχος καθηγητής Gjorge Marjanovic.

Για την «Αριστερά», θα είναι οι δεύτερες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την «πρεμιέρα» του κόμματος το 2016, όταν σχεδόν κέρδισε μια έδρα. Αλλά μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, το κόμμα πέρασε από πολλά επίπεδα. Από τους ηγέτες του κόμματος εκείνη την εποχή, μόνο ο Dimitar Apasiev, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος για το όνομα, παρέμεινε τώρα στο ψηφοδέλτιο της πρώτης εκλογικής περιφέρειας.

Δύο κόμματα που δημιουργήθηκαν το 2018 θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτές τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η «Πολιτική Δημοκρατική Ένωση» και οι «Δημοκρατικοί». Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τη ΔΟΕ – Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη εμπειρία στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2014 και το 2016.

Ο ανταγωνισμός στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ σε αυτές τις εκλογές μειώθηκε σε έναν συνασπισμό – τη Συμμαχία για τους Αλβανούς του Zijadin Sela και την Εναλλακτική του Afrim Gashi, η οποία είχε την πρώτη δοκιμαστική εκλογή το 2016, καθώς και τους πρώην κύριους αντιπάλους σε αυτό το μπλοκ του DUI και το DPA, το οποίο ανταγωνίζεται ανεξάρτητα στη μάχη για τις βουλευτικές έδρες. Το Κίνημα BESA του Bilal Kasami, από την άλλη πλευρά, όπως είναι γνωστό, υπέγραψε συνεργασία με το SDSM κι έγινε μέλος του συνασπισμού «Μπορούμε»./ibna