Σερβία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Vucic στις εκλογές

Σερβία: Απόλυτος κυρίαρχος ο Vucic στις εκλογές

Vucic: Ευχαριστώ Σερβία

Σε θρίαμβο για το κόμμα του Aleksandar Vucic SNS, εξελίχτηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Σερβία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών IPSOS και CESID των exit-polls σε όλη την επικράτεια και με ενσωμάτωση των ερωτηματολογίων στο 91%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόμμα SNS, του Aleksandar Vucic λαμβάνει 62,60% και 191 έδρες από τις 250 της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα SPS-JS του Ivica Dacic λαμβάνει 10,90% και 33 έδρες, ενώ το κόμμα του Aleksandar Šapić – Νίκη για τη Σερβία είναι στο 4,20% και 12 έδρες.

Στη Βουλή εκτός από τα τρία κόμματα εισέρχονται και τα μειονοτικά Ουγγρική Ένωση Βοϊβοντίνα του István Pásztor με 2,30% και 7 έδρες, το Μόνο Δικαιοσύνη του Ακαδημαϊκού Muamer Zukorlić – SPP – DPM με 1% και 3 έδρες, το Εναλλακτική Δημοκρατική Αλβανία 0,90% και 2 έδρες και τέλος SDA Sandzak – Δρ. Sulejman Ugljanin με 0,70 και 2 έδρες.

Στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Aleksandar Vučić δήλωσε «Πήραμε περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους απόψε!»

«Έχω μείνει στην πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχω ζήσει ποτέ μια τέτοια στιγμή. Απόψε απέκτησα μεγάλη εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε συνθήκες που λίγοι πίστευαν. Λάβαμε μια μεγάλη προειδοποίηση από τους ανθρώπους ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο υπεύθυνοι , πιο προσεκτικοί, πιο επιμελείς» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος καταλήγοντας με ένα μεγάλο ευχαριστώ. «Ευχαριστώ Σερβία».

Ο Ivica Dacic με δήλωση του επεσήμανε ότι το μποϊκοτάζ απέτυχε, η Σερβία διατήρησε τη σταθερότητα»

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Γειτονία και την Διεύρυνση Oliver Varhelyi με ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε, «Σημαντική ημέρα για τη Σερβία με τις κοινοβουλευτικές και τις τοπικές εκλογές. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ. Δεσμευμένη να βοηθήσει τη Σερβία να προχωρήσει γρήγορα προς την ένταξη στην ΕΕ και να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση COVID-19./ibna