Βουλγαρία: Στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετείχε ο Borissov

Βουλγαρία: Στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετείχε ο Borissov

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το κύριο θέμα της συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών ήταν η συζήτηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αποτελείται από την πρόταση για ένα νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027 (ΠΔΠ) και το εργαλείο «ΕΕ της επόμενης γενιάς», που δημιουργήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

«Η χώρα μας υποστηρίζει το Σχέδιο Ανάκαμψης, καθώς η προτεινόμενη προσέγγιση είναι φιλόδοξη, εξαιρετική και προσωρινού χαρακτήρα. Με αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταφέρνει να συνδυάσει με καινοτόμο τρόπο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα πλεονεκτήματα του δανεισμένου κεφαλαίου με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ. Έχει προταθεί ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Borissov. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ταχύτερη ανάκαμψη από την κρίση, έτσι ώστε, αφενός, να αποφευχθεί η ανάπτυξη της ΕΕ με δύο ταχύτητες και, αφετέρου, να επιταχυνθεί η σύγκλιση.

Όσον αφορά το επόμενο ΠΔΠ, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σύντομα σε συμβιβασμό. Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για μια ισορροπημένη συμφωνία που θα παρέχει χρηματοδότηση για όλες τις πολιτικές, τις προτεραιότητες, τα μέσα και τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης αυτής της τελευταίας πρόκλησης για την ΕΕ – τον κορωνοϊό. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τις παραδοσιακές προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τους κανόνες εφαρμογής. «Η ιδιαίτερη προσοχή στις φτωχότερες περιοχές προκειμένου να ξεπεραστούν τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα είναι αναπόφευκτη προϋπόθεση για την επίτευξη μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης, επενδύσεων και σύγκλισης στην ΕΕ συνολικά και πέρα ​​από την τρέχουσα οικονομική κρίση», ανέφερε ο Borissov.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συνεχάρη την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. “Η Βουλγαρία εκτιμά την εποικοδομητική συνεργασία με την Κροατική Προεδρία, η οποία πέτυχε μια σειρά επιτυχιών σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση. «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Κροατίας, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ξεπεραστεί η κρίση, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας τους για τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Borissov. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κροατία διατήρησε τη δυναμική που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός Borissov συνεχάρη την Κροατία και για το επιτυχημένο έργο της Προεδρίας της, που οδήγησε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει προενταξιακές συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία./ibna