Βουλγαρία: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα το συζητήσουμε μετά την απόφαση στην Unesco, δήλωσε ο Donchev

Βουλγαρία: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα το συζητήσουμε μετά την απόφαση στην Unesco, δήλωσε ο Donchev

Έχει ξεκινήσει μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία από μουσείο που είναι τώρα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο για να γίνει λειτουργικό τζαμί, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Tomislav Donchev προσθέτοντας ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας θέση επί του θέματος κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Παρασκευής.

«Ο Σύνδεσμος Μνημείων Αρχαιότητας και Περιβάλλοντος ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας να διερευνήσει εάν η υπογραφή του Mustafa Kemal Ataturk στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι γνήσια ή ψευδή. Αυτό δεν είναι το πρώτο αίτημα. Ένα τέτοιο αίτημα έχει υποβληθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής, όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Donchev στους βουλευτές.

Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453, η χριστιανική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην τότε Κωνσταντινούπολη έγινε τζαμί, αλλά σχεδόν 500 χρόνια αργότερα ο Ataturk μετέτρεψε το κτίριο σε λειτουργικό μουσείο. Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει από τον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος θέλει να το επαναφέρει στην κατάσταση ενός μουσουλμανικού ναού που λειτουργεί.

Το κτίριο αναφέρεται ως μνημείο της UNESCO και προστατεύεται βάσει της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά, που εγκρίθηκε το 1972 και υπογράφηκε από 193 χώρες.

«Υποθετικά, εάν πρόκειται να επανεξεταστεί η κατάσταση του πολιτιστικού χώρου, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί σε σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μόνο τότε η βουλγαρική πλευρά θα είχε λόγο να αντιδράσει. Αυτή η διαδικασία και αυτό το στάδιο δεν έχουν επιτευχθεί», σχολίασε ο Tomislav Donchev.

Στις 29 Μαΐου, στην Αγία Σοφία αναγνώσθηκε ένα surah από το Κοράνι στη μνήμη της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον βουλευτή του BSP Ivo Hristov, ο οποίος ήταν επίσης ο εμπνευστής της σημερινής συζήτησης στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. «Στις 29 Μαΐου 1453, η Κωνσταντινούπολη έπεσε υπό την οθωμανική κυριαρχία. Γι ‘αυτό η ανάγνωση του Κορανίου αυτήν την ημέρα στο ναό, που είναι μουσείο από το 1934, πιθανώς δεν είναι τυχαία», υπενθύμισε στους συναδέλφους του.

Υπήρξε επίσημη αντίδραση στο ζήτημα μόνο από την Αθήνα, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι μια τέτοια ενέργεια «προκαλεί τα θρησκευτικά αισθήματα των χριστιανών σε όλο τον κόσμο»./ibna